Interzicerea vânzării locuințelor consolidate pe banii statului, redusă la doar 5 ani. ”Durata interdicției e cât la un credit de casă!”

Interzicerea vânzării locuințelor consolidate pe banii statului, redusă la doar 5 ani. ”Durata interdicției e cât la un credit de casă!”
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 iun 2023

Proprietarii de locuințe cu risc seismic consolidate integral cu bani de la stat vor putea să vândă imobilele respective după 5 ani fără nicio obligație de restituire a sumelor cheltuite de la buget de stat pentru consolidare. Deputații au anulat astfel prevederea actuală din lege privind interdicția vânzării locuințelor timp de 25 de ani, dar aleșii au păstrat restricția de 10 ani în cazul consolidării din fonduri publice pentru spații de altă natură. Dacă decid să vândă în intervalul menționat, proprietarii vor restitui statului banii aferenți lucrărilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Conform legislației actuale, proprietarii care beneficiază de fonduri nerambursabile de la stat, prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, nu își pot vinde locuințele consolidate în decurs de 25 de ani fără a restitui statului integral suma investită. Proprietarii de spații publice care beneficiază de fonduri de la stat au această restricție timp de 10 ani.

Finanțarea este nerambursabilă pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice este acordată sub forma unui ajutor de stat.

NOUA FORMĂ a interdicției cumulului pensie-salariu la stat: Bugetarii vor putea munci, doar pe salariu, 3 ani peste vârsta de pensionare. Vor fi însă excepții, începând cu demnitarii CITEȘTE ȘI NOUA FORMĂ a interdicției cumulului pensie-salariu la stat: Bugetarii vor putea munci, doar pe salariu, 3 ani peste vârsta de pensionare. Vor fi însă excepții, începând cu demnitarii

Acum, deputații au adus o serie de amendamente legislației în vigoare, modificările urmând a primi votul final în Parlament, iar interdicția de vânzare pentru 25 de ani a fost redusă la doar 5 ani.

”Apreciem că în acest fel vom elimina aproape toate situațiile de proprietari care să refuze intervențiile din cauza perioadei foarte mari de interdicție la înstrăinare, similară cu un credit pentru o locuință nouă. Mai mult, chiar și în situația în care nu vor fi obținute nici majoritățile simple, statul poate interveni pentru protejarea celorlalți locatari, fără acordul unor proprietari, iar intervențiile nu vor putea fi considerate neconsituționale, existind un echilibru rezonabil între privarea de atribute ale proprietății și durata în timp a acestei restricții”, motivează aleșii modificarea, care urmează  a fi votată.

Nicușor Dan, despre Codul urbanismului: Conține, la influență politică, chestiuni extrem de nocive. Se legalizează hoția din urbanism și construcții CITEȘTE ȘI Nicușor Dan, despre Codul urbanismului: Conține, la influență politică, chestiuni extrem de nocive. Se legalizează hoția din urbanism și construcții

Aleșii au stabilit totodată că în Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic nu vor fi incluse doar clădirile care prezintă un regim de înălţime de minimum P+3 etaje şi minimum 10 apartamente.

”Spre exemplu în Centrul Istoric din București, cele mai multe clădiri aflate în clasa de risc seismic I, cu riscul cel mai mare la prăbușire, sînt clădiri sub 3 etaje, astfel că ele nu ar putea beneficia de finanțare.”

viewscnt
Afla mai multe despre
risc seismic
locuinte
consolidare
cutremur
bani
stat
vânzare
interzicere
25 ani
5 ani