Ministerul Justiției vrea finanțare de la BIRD pentru Cartierul Justiției și împrumut de 223 mil. euro de la BDCE pentru noi penitenciare

Ministerul Justiției vrea finanțare de la BIRD pentru Cartierul Justiției și împrumut de 223 mil. euro de la BDCE pentru noi penitenciare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 mar 2018

Ministerul Justiției a obținut, miercuri, acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea unui împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în vederea sprijinirii proiectului "Cartierul pentru justiție". Totodată, Executivul și-a dat acordul ca ministerul să împrumute de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) până la 223 milioane euro, în scopul construcției unor noi penitenciare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a relatat că ministrul Justiției se grăbește să păstreze terenul din centrul Capitalei pe care este pregătit din 2014 să fie construit un "Cartier al Justiției", cu sediile mai multor instanțe, dar vânat din vară și de primarul general al Capitalei ca amplasament pe care să dezvolte o sală de concerte și o pinacotecă.

Ministerul a obținut între timp și acceptul Guvernului pentru a prelua terenul în portofoliul propriu și a începe proiectul.

Stadionul Steaua, modernizat în 2 ani cu 301 milioane lei, pentru Campionatul European, va avea 30.500 locuri CITEȘTE ȘI Stadionul Steaua, modernizat în 2 ani cu 301 milioane lei, pentru Campionatul European, va avea 30.500 locuri

Terenul viran, de peste 10 hectare, este amplasat vis-a-vis de Tribunalul București, lângă Biblioteca Națională, fiind de mult timp în atenția investitorilor imobiliari.

Viitorul Cartier al Justiției face parte, pe hârtie, dintr-un ansamblu imobiliar denumit "Esplanada". Potrivit datelor anunțate la începutul anului 2015, bugetul alocat proiectului se ridica la 575 milioane de euro, o parte din bani urmând să fie obținuți, conform intențiilor de atunci, de la Banca Mondială.

Cu împrumutul de la BDCE, Ministerul Justiției are în vedere construcția a două noi penitenciare, în Capitală, la Berceni, și în județul Buzău, la Unguriu. Fondurile vor fi utlizate și pentru construcția Centrului de formare profesională și recuperarea capacității de muncă Rodbav, respectiv pentru realizarea Institutului Național de Administrare Penitenciară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
esplanada
cartier
imobiliar
justitie
pentitenciar
imprumut
bird
bdce