Modificări OUG 114 pentru constructori: Excepția privind Pilonul II - abrogată, angajații vor plăti contribuția. Noi activități vor avea facilități fiscale

Modificări OUG 114 pentru constructori: Excepția privind Pilonul II - abrogată, angajații vor plăti contribuția. Noi activități vor avea facilități fiscale
scris 28 aug 2019

Lucrătorii din construcții vor contribui în continuare la Pilonul II de pensii, conform unei modificări avizate astăzi de către deputații din comisia de industrii a Camerei Deputaților. Totodată, activitatea de construcție și întreținere de drumuri, inclusiv firmele de deszăpezire, vor beneficia de facilitățile introduse prin OUG 114/2018 firmelor de construcții.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pentru a intra în vigoare, modificările la OUG 114 trebuie preluate și în raportul final al proiectului de aprobare a ordonanței și votate în plenul Camerei Deputaților.

De ce este important: Pentru a stimula domeniul construcțiilor, prin Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 114/2018, pe o perioadă de zece ani, până la sfârșitul anului 2028, salariații ai căror angajatori desfășoară activități în domeniul construcțiilor sau în domeniile de producere a materialelor pentru construcții beneficiază de scutire de impozit pe venit, reducerea cu 3,75% a contribuției la sistemul de pensii, scutirea contribuției de sănătate, aceste persoane fiind asigurate la sistemul de sănatate fără plata contribuției.

Mai este important: Veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, trebuie să fie cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar inclusiv și să fie realizate în baza contractului individual de muncă. Pentru angajatori se acordă reducerea cotei de contribuție asiguratorie pentru muncă la 0,3375%.

Tranzacția prin care Holcim cumpără Somaco Grup Prefabricate, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața autohtonă - în analiza Concurenței CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care Holcim cumpără Somaco Grup Prefabricate, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața autohtonă - în analiza Concurenței

OUG 114 a eliminat, însă, obligativitatea angajaților din construcții de a contribui, în perioada menționată, la Pilonul II de pensii administrat privat.

La propunea deputaților liberali, excepția a fost însă acum eliminată din ordonanță, iar măsura va fi aplicată tuturor câștigurilor de natură salarială, chiar dacă nu este vorba de contracte individuale de muncă.

De altfel, textul ordonanței a fost modificat astfel încât prevederile privind asigurările sociale, inclusiv de sănătate, să nu vizeze doar angajații cu contract, ci toate veniturile de natură salarială.

EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro

De asemenea, la solicitarea patronatelor din construcții, la sectoarele de activitate care benficiază de facilitățile fiscale a fost introdus și codul CAEN 0899 ”Alte activități extractive”. În această categorie sunt incluse extracția diverselor minerale și materiale, precum materiale abrazive, azbest, pudre de siliciu fosil, grafit natural, steatit (talc), feldspat, asfalt natural, roci asfaltice și bitum solid natural, pietre prețioase, cuarț.

Patronatele solicitaseră această modificare și la Senat, dar OUG 114 a fost adoptată tacit de senatori, fără nicio modificare. 

După cum a relatat Profit.ro, în cadrul comisiei pentru energie, senatorii PSD, susținuți de partenerii de coaliție de la ALDE, au încercat să introducă în OUG 114 un amendament prin care de scutirea de impozite pe venit să beneficieze și angajații firmelor de deszăpezire.

Acum, însă, la propunerea deputaților PNL și cu votul celorlalte partide, de facilitățile din domeniul construcțiilor vor beneficia și firmele care se ocupă cu ”activitatea de construcție și de întreținere drumuri”, respectiv inclusiv angajații firmelor de deszăpezire.

Deși opoziția a reușit în comisia de industrii eliminarea din OUG 114/2018 a prevederilor privind domeniul energiei, deputații PSD din comisia de buget-finanțe, una din comisiile care întocmește raportul pentru votul final, au reușit amânarea întocmirii acestui raport pentru săptămâna viitoare. În plus, celelalte comisii de raport, cea de muncă și de tehnologia informației, nu s-au reunit marți pentru a întocmi raport asupra ordonanței.

În lipsa raportului asupra OUG 114/2018, întocmit de cele trei comisii menționate, modificările propuse de opoziție la ordonanță nu vor putea fi supuse votului în sesiunea extraordinară de miercuri a Camerei Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
constructii
pilonul ii
pensii
contributie
deszapezire
intretinere
drumuri
facilitati
deputati