Negocierile pentru cumpărarea unui apartament durează 77 de zile și dublu pentru o casă. Când este cel mai bun moment de cumpărare și ce reducere poate fi negociată

Negocierile pentru cumpărarea unui apartament durează 77 de zile și dublu pentru o casă. Când este cel mai bun moment de cumpărare și ce reducere poate fi negociată
scris 11 apr 2017

Diferența dintre timpul necesar pentru vânzarea unei case și cel pentru vânzarea unui apartament s-a majorat în mod vizibil în ultimii 3 ani. La nivelul Capitalei, spre exemplu, perioada de tranzacționare ajunge la 77 de zile pentru un apartament și, respectiv, la aproximativ 150 de zile pentru o casă.

Cea mai bună perioadă pentru vânzarea unei locuințe din punctul de vedere al factorului timp este trimestrul al doilea din an. În T2 2016, spre exemplu, un apartament avea nevoie de puțin sub 60 de zile pentru a fi tranzacționat, iar o casă necesita 134 de zile, relevă datele imobiliare.ro. 

Care este timpul mediu pentru o tranzacție

Din perspectiva potențialilor cumpărători, studiul relevă o tendință de majorare a timpului estimat pentru încheierea unei tranzacții. 47,4% din cei chestionați (în creștere de la 43,5% față de acum un an), anticipează că-și vor rezolva nevoia imobiliară într-un interval mai mare de șase luni; de asemenea, clienții care se așteaptă să cumpere o proprietate într-un interval de trei până la șase luni reprezintă 25% din total (în creștere de la 13,1%).

Pe de altă parte, ponderea celor care declară că au o nevoie imobiliară urgentă, pe care ar vrea să o îndeplinească în mai puțin de o lună, se situează la 12,2% (în scădere de la 19,7% în urmă cu un an). Totodată, cota clienților care estimează că vor încheia o tranzacție într-un interval de una până la trei luni de zile ajunge la 15,4% (de la 23,7%).

EXCLUSIV Lupta pentru Mercur-Minerva continuă. Instanța decide cine va administra complexul din Mamaia în acest sezon CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lupta pentru Mercur-Minerva continuă. Instanța decide cine va administra complexul din Mamaia în acest sezon

Marja de negociere, sub 4% în marile orașe

La capitolul preț, statisticile relevă o tendință de apropiere între așteptările vânzătorilor și cele ale cumpărătorilor. Acest lucru este dovedit, printre altele, de faptul că marja de negociere este destul de redusă în momentul de față, cel puțin pe segmentul apartamentelor, situându-se sub nivelul de 4% în toate marile orașe analizate: 3,7% în București, 3,2% în Cluj-Napoca, 1,9% în Timișoara, 2% în Iași, 3,6% în Constanța și 2,9% în Brașov. Asta înseamnă că, pentru un apartament cu un preț cerut de 50.000 de euro, prețul final va fi „ajustat” cu o sumă cuprinsă între 950 și 1.850 de euro.

Lansat în ianuarie 2000, imobiliare.ro este unul dintre cele mai accesate site-uri imobiliare din România și cuprinde oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
vanzare apartamente
case
imobiliare