Operatorii de spații de co-working intră pentru prima dată ȋn Top-ul celor mai mari chiriași noi din București

Operatorii de spații de co-working intră pentru prima dată ȋn Top-ul celor mai mari chiriași noi din București
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2018

Operatorii de spații de co-working au ȋnchiriat ȋn prima jumătate a acestui an spații de birouri de aproape 20.000 de metri pătrați în clădiri existente sau aflate ȋn dezvoltare ȋn București, avȃnd o pondere de 13,4% ȋn volumul total de tranzacții, estimat la aproximativ 150.000 de metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cei mai activi ocupanți au fost, și ȋn prima jumătate a acestui an, firmele din sectorul Tehnologiei și Telecomunicațiilor, cu o pondere de aproape 31% din totalul tranzacțiilor, pe următoarea poziție situȃndu-se companiile active ȋn sectorul energetic – Petrol și Gaze, cu o cotă de piață de 13,5%. Pe poziția a treia s-au situat operatorii de spații de co-working, ȋn condițiile ȋn care trei companii noi – Mindspace, Spaces și Rent-a-desk - au decis ȋn prima jumătate a anului să ȋși extindă activitatea ȋn București, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Investițiile în proiectul imobiliar Cosmopolis au atins 300 de milioane euro CITEȘTE ȘI Investițiile în proiectul imobiliar Cosmopolis au atins 300 de milioane euro

„Tendința de pe piețele vestice, ȋn care operatorii de spații de co-working au ȋnceput să acapareze o cotă din ce ȋn ce mai mare din activitatea tranzacțională, a ȋnceput cu adevărat să se manifeste și ȋn piața birourilor din București. Anul trecut, 21% din spațiile ȋnchiriate pe piața birourilor din Londra au fost preluate de operatori de spații de co-working. În prima jumătate a acestui an, 13,4% din birourile ȋnchiriate ȋn București au destinație spații de co-working. Miza acestor firme o reprezintă atat liber profestioniștii și start-up-urile, cȃt și companiile care pot și doresc să le ofere angajaților posibilitatea de a lucra dintr-un alt birou, situat mai aproape de casa, pentru a reduce din timpul petrecut ȋn trafic. În condițiile ȋn care traficul din București continuă să fie un factor major de disconfort, iar presiunea pe atragerea și menținerea forței de muncă este ridicată, companiile găsesc soluții pentru a-și menține angajații eficienți și fericiți”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Aproximativ 40% din volumul de tranzacții a fost concentrat ȋn zona de Vest, o activitate semnificativă de ȋnchiriere fiind consemnată și ȋn zonele Centru (19,6%) și Centru Nord (14,4%). Rata de neocupare a spațiilor s-a menținut sub nivelul de 8%, zonele de birouri cu cele mai puține spații disponibile fiind Centru – Nord - 3%, CBD (Central Business District) – 4,3% și Vest – 4,5%.

În ceea ce privește livrările, ȋn prima jumătate a anului a fost finalizată o singură clădire de birouri, și anume al doilea imobil din cadrul proiectului Globalworth Campus, alte opt proiecte cu o suprafață ȋnchiriabilă de peste 150.000 de metri pătrați urmȃnd sa fie date ȋn folosință pȃnă la finalul anului. Potrivit datelor, 70% din spațiile clădirilor care urmează să fie livrate ȋn cea de-a doua jumătate a anului sunt deja ȋnchiriate.

viewscnt
Afla mai multe despre
co-working
chiriasi