Piața imobiliară din România suferă în continuare la disponibilitatea informațiilor, dar a depășit SUA, Germania și Suedia la confidențialitatea tranzacțiilor și standardele etice ale agenților

Piața imobiliară din România suferă în continuare la disponibilitatea informațiilor, dar a depășit SUA, Germania și Suedia la confidențialitatea tranzacțiilor și standardele etice ale agenților
scris 3 iul 2018

Piața imobiliară din România suferă în continuare la capitolul disponibilitatea informațiilor, dar a depășit Statele Unite ale Americii, Germania și Suedia la corectitudinea și confidențialitatea tranzacțiilor și standardele etice ale agenților imobiliari.

România se clasează pe locul 29 în Global Real Estate Transparency Index 2018 (GRETI 2018) realizat de JLL, care analizează 100 de țări din lume. GRETI este realizat o dată la doi ani și cuprinde comparații între țări pe baza a 186 de indicatori, din perspectiva disponibilității informațiilor, a administrației, procesului de derulare a unei tranzacții, a drepturilor de proprietate și a cadrului legislativ. 

 

 

CTP țintește un portofoliu de 1 milion metri pătrați până la sfârșitul anului 2018 CITEȘTE ȘI CTP țintește un portofoliu de 1 milion metri pătrați până la sfârșitul anului 2018

Din punct de vedere al realizării tranzacțiilor, România a primit un scor superior celui obținut de Statele Unite ale Americii, Germania sau Suedia. La acest capitol s-au analizat, printre altele, calitatea și disponibilitatea informațiilor de pre-vânzare, corectitudinea și confidențialitatea procesului de licitare, standardele profesionale și etice ale agenților imobiliari și aplicarea acestora, existența regulamentelor privind spălarea banilor, punerea în aplicare a acestor reglementări, disponibilitatea firmelor de servicii în domeniul proprietății și a celor de property management etc.

Din categoria piețelor transparente mai fac parte Singapore, Hong Kong, Japonia, Belgia, Spania, Africa de Sud, Norvegia, Portugalia, Taiwan, Malaezia, Coreea de Sud și Luxemburg.

”În Europa, țările din Centru și Est au înregistrat cele mai puternice progrese, astfel că acestea se apropie treptat de piețele occidentale. Serbia și Slovacia se plasează în top 10 al piețelor cu cele mai semnificative progrese, în timp ce Slovenia, Republica Cehă și România înregistrează de asemenea evoluții bune. Disponibilitatea datelor pe piață s-a îmbunătățit pe fondul unor niveluri ridicate ale activității de tranzacționare transfrontaliere, la fel și cadrul de reglementare”, se arată în raport.

În categoria celor mai transparente piețe imobiliare din lume sunt incluse 11 țări, grupate sub denumirea de ”high”, respectiv Marea Britanie, Australia, Statele Unite ale Americii, Franța, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Germania, Irlanda, Suedia și Finlanda.

La nivel global, 85 din cele 100 de piețe analizate au înregistrat evoluții pozitive, în condițiile în care guvernele din întreaga lume au creat treptat o mai mare transparență în sectorul imobiliar, răspunzând astfel cerințelor crescânde din partea investitorilor pentru schimbări semnificative.

viewscnt
Afla mai multe despre
transparenta imobiliara
greti
jll