Prețul caselor din zona euro ar putea să se prăbușească

Prețul caselor din zona euro ar putea să se prăbușească
scris 31 mai 2023

Prețul locuințelor din zona euro ar putea să se îndrepte spre o scădere "dezordonată" pe măsură ce ratele mari la creditele ipotecare fac inaccesibilă achiziționarea unei locuințe de către persoane fizice și neatractivă pentru investitori, a apreciat miercuri Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Acesta este doar unul dintre multele riscuri evidențiate de BCE în raportul său semestrial privind stabilitatea financiară, alături de creșterea costurilor de creditare și încetinirea ritmului de creștere care afectează companiile și gospodăriile, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Jumbo pregătește primul său depozit din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Jumbo pregătește primul său depozit din România

Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a început să majoreze dobânda de politică monetară de la un minim istoric, în încercarea de a contracara o inflație ridicată, și toate semnalele arată că BCE va continua să majoreze costul creditului și în lunile următoare.

Însă impactul celei mai agresive campanii de majorare a dobânzilor din ultimele decenii abia începe să fie resimțit de piața imobiliară, care a înregistrat un adevărat boom în ultimul deceniu grație creditului ieftin.

"Pe viitor, o scădere a prețurilor ar putea deveni dezordonată pe măsură ce majorarea dobânzilor pentru noile credite ipotecare compromite accesibilitate și majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare, în special în țările unde predomină creditele ipotecare cu dobândă variabilă", subliniază BCE.

Instituția de la Frankfurt nu precizează care sunt aceste țări însă datele BCE arată că Portugalia, Spania și țările baltice se numără printre cele unde proporția creditelor ipotecare cu dobândă variabilă este cea mai mare.

ULTIMA ORĂ Hidroelectrica se uită spre fondurile de pensii pentru a aduna la IPO 2 miliarde euro sau chiar mai mult. Randament de 10% până la 12% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Hidroelectrica se uită spre fondurile de pensii pentru a aduna la IPO 2 miliarde euro sau chiar mai mult. Randament de 10% până la 12%

BCE atras de asemenea un semnal de alarmă cu privire la regiunile unde investitorii instituționali și-au asumat poziții mari pe piața imobiliară rezidențială și care ar putea suferi o lovitură serioasă în situația retragerii capitalului. Printre aceste zone se numără Berlinul, unele părți din Germania de Vest și unele capitale precum Paris, Madrid, Lisabona și Dublin.

Pe de altă parte, BCE susține că gospodăriile din zona euro beneficiază de o piață a muncii solide, ceea ce înseamnă că există mai puțini oameni care ar putea să înceteze să își mai plătească ratele la credite din cauza șomajului.

Cel mai raport al BCE privind stabilitatea financiară vine la scurt timp după falimentele bancare din SUA și preluarea în regim de urgență a băncii elvețiene Crédit Suisse de către rivala UBS. 

viewscnt
Afla mai multe despre
case
pret
bce