Prețurile chiriilor scad în New York. Stocul locuințelor oferite spre închiriere este foarte ridicat

Prețurile chiriilor scad în New York. Stocul locuințelor oferite spre închiriere este foarte ridicat

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 mar 2017

Chiriile pentru toate apartamentele din Manhattan și chiar și pentru garsoniere au scăzut în februarie cu 2,6%. Unii clienți îndrăznesc să solicite și 3-4 luni gratis la un an de contractare. „Este nemaiauzit”, spune un broker imobiliar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luna trecută s-a consemnat primul declin al prețurilor chiriilor pe toate segmentele de apartamente din cel mai râvnit cartier al New York-ului din ultimii 4 ani. Cel mai mare recul, de 2,6%, l-a înregistrat prețul median al chiriilor pentru garsoniere, care a coborât la 2.500 de dolari pe lună, cel mai mic nivel din 2015 încoace, conform datelor centralizate de evaluatorul Miller Samuel Inc. și brokerul Douglas Elliman Real Estate și preluate de Bloomberg.

Scăderile de prețuri sunt antrenate de „boom”-ul din construcții care a adus în piață noi unități. „Este un stoc atât de mare și influxul lovește toate prețurile, chiar și pe segmentul garsonierelor”, spune Hal Gavzie, director executiv al diviziei de închirieri pentru Douglas Elliman. „Sunt o mulțime de garsoniere care au intrat în piață și stau goale. Trebuie să reducă prețurile”, mai spune el.

Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani CITEȘTE ȘI Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani

Înainte, garsonierele erau sub presiune constantă, fiind căutate ca fiind mai mici și mai ieftine de către cei care veneau să-și caute de lucru în Manhattan, însă acum până și acestea sunt afectate de impasul din piața rezidențială.

Prețurile chiriilor scad în New York. Stocul locuințelor oferite spre închiriere este foarte ridicat

Numărul apartamentelor disponibile pentru închiriere a urcat cu 12% în februarie față de anul precedent, la 6.872 de unități. Închirierile noi au scăzut cu 28%, la 3.634 de apartamente, cu un preț median de 3.350 dolari pe lună.

„În lunile ianuarie și februarie am avut clienți care au solicitat ca timp de 3 sau 4 luni chiria să fie zero, ceea ce este nemaiauzit”, spune Melinda Sicari, broker la Douglas Elliman. Chiar ea a sugerat, totuși, așa ceva unui proprietar. A avut încă din luna decembrie un apartament la etajul 3 într-un bloc fără lift, listat la un preț de închiriere de 3.000 de dolari pe lună.

Cum în apropiere erau și alte unități spre închiriere, care aveau condiții bune, i-a cerut clientului să reducă prețul de cerere și să vină cu o ofertă pentru mutare, cum ar fi o lună de chirie gratuită. El a redus prețul apartamentului cu 2 dormitoare la 2.675 de dolari pe lună și a dat o lună gratis la un contract de închiriere de 16 luni, ceea ce a dus prețul efectiv la 2.500 de dolari pe lună. Locuința este încă neînchiriată după 10 zile, dar interesul pentru ea a crescut, Sicari având deja programate vizionări.

Prețul median al chiriilor pentru apartamentele cu 2 dormitoare este de 4.500 de dolari pe lună, în scădere cu 5,2% față de anul precedent, în timp ce, pentru apartamentele cu un singur dormitor, chiria mediană este de 3.350 dolari pe lună, în scădere cu 1,3%.

Scăderi ale nivelului chiriilor și în Brooklyn

Luna trecută, proprietarii au semnat contracte la niveluri cu 3,3% mai jos față de prețurile de listă. Jonathan Miller, președinte la compania Miller Samuel, unul dintre cei care centralizează datele, consideră că slăbiciunea din piața newyorkeză a închirierilor nu este trecătoare.

În Brooklyn, ca și în Manhattan, chiriile au scăzut pentru toate segmentele de apartamente. Prețurile de închiriere ale garsonierelor au coborât cu 1,4%, la 2.363 dolari pe lună, în timp ce, la locuințele cu un dormitor, declinul este de 0,4%, până la nivelul de 2.600 de dolari pe lună. Cel mai important recul, de 5,3%, l-au consemnat chiriile locuințelor cu 2 dormitoare, care în februarie au fost de 3.000 de dolari pe lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
real estate
apartamente
balon imobiliar
new york
garsoniere
case
sua
manhattan
locuinte