Donald Trump taie o subvenție de tip „Prima Casă” încă din prima zi de guvernare

Donald Trump taie o subvenție de tip „Prima Casă” încă din prima zi de guvernare
scris 23 ian 2017

Noua Administrație Trump a eliminat reducerea aplicată primelor de asigurare pentru ipotecile garantate de instituția de resort, Federal Housing Administration. Aceasta lăsa în buzunarele debitorilor câte 500 de dolari în fiecare an.

Noul președinte al SUA, Donald Trump, și-a făcut averea din industria de real estate, știe cum funcționează aceasta și pare că vrea să-i taie subvențiile de stat. Unul din primele acte semnate de Administrația sa este anularea unui sprijin pentru industria creditului ipotecar.

Reducerea de 0,25 puncte procentuale aplicată primelor de asigurare pentru împrumuturile ipotecare garantate de stat prin intermediul agenției guvernamentale Federal Housing Administration a fost „suspendată pe termen nedefinit”, transmite CNN Money. Este o decizie luată vineri noapte, când șeful staff-ul Reince Priebus a semnat un memorandum cu toate agențiile și departamentele federale pentru a îngheța noile reglementări în așteptare ale vechii Administrații Barrack Obama.

Prețurile apartamentelor revândute în Manhattan, la cea mai mare scădere din 2012 CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor revândute în Manhattan, la cea mai mare scădere din 2012

Decizia privind reducerea primelor de asgurare a fost luată pe data de 9 ianuarie și ar fi urmat să intre în vigoare pe 27 ianuarie, ceea ce ar fi lăsat în buzunarele debitorilor americani în medie cu 500 de dolari în plus în fiecare an, potrivit calculelor Federal Housing Administration.

Este o decizie luată, deși șeful opoziției democrate din Senat Chuck Schumer îi solicitase vineri după-amiaza, înainte de investitură, lui Trump să inverseze decizia de suspendare a tăierii primelor de asigurare. „Ce lucru teribil să le facă proprietarilor de case!”, a declarat Schumer. „Președintele Trump, cu o iscălitură de condei, a pus capăt unei noi politici, făcând mai dificil americanilor cu venituri modeste să obțină bucata lor de pământ, Visul American – o casă în proprietate.”

Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani CITEȘTE ȘI Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani

Primele de asigurări plătite pentru fondul de asigurare al Federal Housing Administration este destinat acoperirii pierderilor rezultate din împrumuturile care devin neperformante. Cerințele de capital sunt pentru minimum 2%, iar acum tamponul respectiv este la limită, la 2,32%. Nu mai departe de anul 2013, fondul a avut nevoie de un transfer de la bugetul de stat intrând

Federal Housing Administration garantează în sistem „Prima Casă” credite pentru 1,1 milioane de cumpărători de case cărora li se permite achiziția prin fără să depună decât 3,5% ca avans. Sunt împrumuturi ipotecare mai atractive pentru americanii care au un istoric de credit și solvabilitate mai coborâte și care pot achita tradiționalul avans de 20%.

Pe fondul creșterii randamentelor la titlurile de stat americane de la finele anului trecut, este de așteptat ca și dobânzile la creditele ipotecare să se majoreze în 2017. Rata medie a dobânzilor la împrumuturile pentru locuințe este de 4,09%, conform datelor Freddie Mac publicate joi, față de 3,81% cu un an în urmă.

Decizia lui Trump de a tăia unul din stimulii de pe acest segment de piață vine în linie cu criticile dreptei și a mai multor analiști care pun creșterile de prețuri din real estate pe seama creditului abundent și a garanțiilor de stat pe piața creditului ipotecar.

Mish Shedlock, cel care a făcut bani mulți în criză intuind corect trendul din piețele de bonduri, este unul dintre aceștia. Spune că Federal Housing Administration aprobă credite și coboară artificial avansurile plătite în piața împrumuturilor ipotecare și că riscul reflectat ar trebui să fie prins în primele de risc și în dobânzi, iar nu transferat plătitorilor de taxe. Soluția lui Shedlock este încă și mai radicală decât cea a lui Trump: „Guvernul nu ar trebui să se implice deloc în industria locuințelor. Cel mai bine ar fi ca Federal Housing Administration să fie închisă.”

viewscnt
Afla mai multe despre
case
sua
america
donald trump
prima casa
freddie mac
locuinte
credit ipotecar