Primăria Capitalei și sectoarele își împart ariile de compentență în vederea consolidării clădirilor

Primăria Capitalei și sectoarele își împart ariile de compentență în vederea consolidării clădirilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iul 2023

Primăria Capitalei și primăriile de sector își vor împărți ariile de competență în ce privește măsurile pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Capitalei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Astfel, aria de competență în care va acționa Primăria Capitalei include zonele construite protejate, dar și clădirile pentru care au fost încheiate acte cu Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), precum și clădirile aflate în administrarea Municipalității, arată Agerpres.

Primăria Brașov vrea să cumpere Hanul de la Pietrele lui Solomon, o clădire emblematică pentru oraș CITEȘTE ȘI Primăria Brașov vrea să cumpere Hanul de la Pietrele lui Solomon, o clădire emblematică pentru oraș

Aria de competență a sectoarelor se va desfășura în limitele teritoriale ale subunităților administrativ teritoriale.

După încheierea programului de evaluare vizuală rapidă, formularele completate la nivelul sectoarelor vor fi transmise către AMCCRS și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București, în vederea centralizării și actualizării permanente a băncii de date urbane a Municipiului București, independent de transmiterea bazei de date către MDLPA.

Până la data de 1 ianuarie 2025, primarii din țară trebuie să dispună începerea evaluării vizuale rapide, evaluare ce ar trebui finalizată până pe 1 iunie 2026.

"Prin evaluarea vizuală rapidă se stabilește un nivel de prioritate, pe baza unui punctaj, pentru realizarea investițiilor. Punctajul este stabilit ținând cont de caracteristicile de vulnerabilitate seismică ale clădirilor", prevede referatul de aprobare.

EXCLUSIV Petre Niculae, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din România, pregătește sute de apartamente premium în zona Aeroportului Băneasa, motivat de un plan al primăriei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Petre Niculae, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din România, pregătește sute de apartamente premium în zona Aeroportului Băneasa, motivat de un plan al primăriei

Pe 30 mai, primarul Capitalei, Nicușor Dan, preciza că un număr de aproximativ 20.000 de imobile din București trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic. Este vorba despre 20.252 de blocuri cu cel puțin trei etaje, construite înainte de 1978.

Nicușor Dan propunea la momentul respectiv ca primăria generală să evalueze clădirile care fac parte din zonele protejate, iar primăriile de sector să analizeze situația imobilelor aflate pe raza respectivelor unități administrativ-teritoriale.

Conform acestei împărțiri, Municipalității i-ar reveni evaluarea a 4.149 de imobile colective, Primăriei Sectorului 1 - 1.186 imobile, Primăriei Sectorului 2 - 3.938 imobile. Primăriei Sectorului 3 - 2.040 imobile, Primăriei Sectorului 4 - 2.464 imobile, Primăriei Sectorului 5 - 5.552 imobile, Primăriei Sectorului 6 - 919 imobile.

"Nu spun că toate aceste 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Sunt imobile care, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se încep expertizele și unde punem banii pentru consolidări", preciza Nicușor Dan.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, începe un nou proiect major, pe locul unei foste fabrici de cărămidă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, începe un nou proiect major, pe locul unei foste fabrici de cărămidă

Directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, a declarat că în timpul evaluării sunt colectate date privind: tipul constructiv al clădirii, regimul de înălțime, numărul de scări, anul construirii, date cadastrale, funcțiunea imobilului.

"În mod concret, estimăm că Administrația Municipală pentru Consolidare va începe evaluarea vizuală pentru consolidare cel mai târziu la începutul lunii septembrie. Avem deja elaborat caietul de sarcini, avem zonele identificate. Inițiem procedura în perioada imediat următoare. Estimăm că la început de septembrie, sfârșit de august, să putem aveam un contract încheiat", a afirmat Munteanu

viewscnt
Afla mai multe despre
bloc
seismic