Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Pătrulescu, Colliers: Impactul COVID-19 asupra pieței imobiliare e supraevaluat. Mărimea tranzacției NEPI Rockcastle - AFI Europe pune România pe hartă

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Pătrulescu, Colliers: Impactul COVID-19 asupra pieței imobiliare e supraevaluat. Mărimea tranzacției NEPI Rockcastle - AFI Europe pune România pe hartă
scris 1 sep 2020

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieței imobiliare este supraevaluat și, chiar dacă 2021 va fi un an cu tranzacții mai puține, investitorii străini vor manifesta un interes mai puternic față de piața românească decât în prezent, a declarat, la emisiunea Profit Live, Mihai Pătrulescu, senior associate, investments services în cadrul companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

„Momentan, impactul COVID-19 asupra pieței imobiliare este ușor supraevaluat. Pandemia a prins România într-o perioadă de tranziție, în care prețurile începuseră să crească. 2021 va fi un an mai dificil decât 2020, pentru că tranzacțiile cu proprietăți comerciale durează foarte mult în România. În această perioadă se va vedea un gol, pentru că lansările de tranzacții noi au fost întârziate din motive de nesiguranță. Sunt totuși optimist legat de investitorii care se uită la România. Investitorii care aveau undă verde să investească în România au rămas în aceeași situație. Se manifestă o amânare a deciziei de investiție la nivel paneuropean, nu e o problemă specifică pieței românești. Tranzacțiile ce se vor încheia în 2021 vor fi limitate, însă cererea din partea investitorilor va fi mai puternică decât în prezent“, a spus Pătrulescu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Potrivit acestuia, există multă lichiditate la nivel global, însă încă nu au fost identificate clasele de active spre care să fie direcționat acest capital. Brokerul crede că proprietățile comerciale vor deveni o țintă a acestor fonduri.

Pătrulescu mai spune că, în prima parte a anului, reducerile de chirii pentru spațiile de birouri au fost destul de limitate, iar încasările au arătat destul de bine. „S-au făcut prelungiri de contracte și extinderi, chiar dacă mai timid. Nu există un dubiu foarte mare legat de încasările de venituri“, menționează acesta. 

EXCLUSIV Gălățeanul Dobrin Mitriță intră pe piața imobiliară prin achiziția unui teren de la o firmă implicată în dosarul fraudelor bancare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gălățeanul Dobrin Mitriță intră pe piața imobiliară prin achiziția unui teren de la o firmă implicată în dosarul fraudelor bancare

El a fost implicat în intermedierea tranzacției de vânzare a portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe, evaluată la peste 300 de milioane de euro și considerată cea mai mare încheiată până acum pe piața imobiliară locală.

„Mărimea tranzacției NEPI Rockcastle - AFI Europe va pune România pe harta investitorilor. România devine relevantă pentru investitorii din regiune la valori de peste 300 de milioane de euro. Lichiditatea anuală a pieței românești este de circa 1 miliard de euro anual, cifră la care ne așteptăm și pentru 2020. La nivel regional lichiditatea este în jur de 12 miliarde de euro pentru 2020, cu Polonia lider, cu circa 4 miliarde de euro estimate. Tranzacțiile cu volum mare confirmă investitorilor că România este un loc în care să investească. Lichiditatea pieței a fost mereu o problemă în atragerea investitorilor străini. Acest tip de tranzacții vor acționa ca un catalizator“, spune Pătrulescu.

Emisiunea Profit Live, moderată de jurnaliștii Oana Osman, redactor-șef Profit.ro, și Claudiu Vrânceanu, este transmisă atât pe site-ul www.profit.ro, cât și pe postul de televiziune Profit TV și pe pagina de facebook a Profit.ro, de luni până joi, începând cu ora 17.30, fiind o platforma în care lideri din mediul de business vorbesc despre situația actuală.

Postul Profit.ro TV este în grilele RCS, UPC, Telekom și poate fi urmărit și AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
tranzactii imobiliare
nepi rockcastle
afi europe