Proprietarul Casa Radio mai face un pas spre lichidarea activității

Proprietarul Casa Radio mai face un pas spre lichidarea activității

Proiectul Casa Radio

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 28 dec 2018

Dezvoltatorul imobiliar Plaza Centers, care deține scheletul Casei Radio construit în perioada comunistă în București, a semnat chiar în ajun de Crăciun o înțelegere definitivă de vânzare a unui teren pe care îl deține în Atena. Tranzacția face parte din strategia companiei de lichidare a acțivității sale și vine la scurt timp după ce grupul Elbit Imaging, principalul său acționar, și-a cedat acțiunile unui administrator extern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înțelegerea definitivă de vânzare a unui teren de circa 15.000 metri pătrați din Atena a fost încheiată după ce Plaza Centers a încasat deja 300.000 de euro pe acest teren în 2017. Tranzacția a fost evaluată la 1,05 milioane de euro, iar vânzătorul estimează că va rămâne cu circa 660.000 de euro după scăderea costurilor aferente vânzării.

Până de curând, Plaza Centers era o subsidiară indirectă a Elbit Imaging, care deține 44,9% din acțiunile sale. Compania cu capital israelian a decis însă să își cedeze acțiunile unui administrator extern. Conform înțelegerii, Elbit își păstrează dreptul de a primi orice foloase în legătură cu acțiunile Plaza Centers, cu excepția dreptului de vot cu care este împuternicit administratorul din 18 decembrie 2018. Elbit poate cere administratorului să vândă porțiuni sau întregul pachet de acțiuni la Plaza Centers.

Surpriză: Un fond de investiții listat în Amsterdam intră pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție de 29 de milioane de euro ce vizează achiziția de clădiri de birouri, depozite și apartamente CITEȘTE ȘI Surpriză: Un fond de investiții listat în Amsterdam intră pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție de 29 de milioane de euro ce vizează achiziția de clădiri de birouri, depozite și apartamente

La începutul acestui an, Elbit Imaging a plătit o amendă de jumătate de milion de dolari Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru presupusa încălcare a unei legi privind practicile de corupție în străinătate. Compania a fost acuzată că a plătit nejustificat 14 milioane de euro unor consultanți în legătură cu proiectul Casa Radio.

Proiectul Casa Radio de pe cheiul Dâmboviței, concesionat pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar, este singurul activ pe care israelienii îl mai au în România. Investitorul spune că a plasat până acum circa 85 mil. euro aici, dar șantierul este de mult timp abandonat.

Istoric zbuciumat

Ambiția companiei de a deveni cel mai mare proprietar de malluri din România s-a spulberat după ce Plaza Centers a trecut în 2013 și 2014 printr-o proces de insolvență. Rând pe rând, compania a vândut cele șase terenuri cumpărate în România, lăsând în urmă pierderi de zeci de milioane de euro. Recent, investitorul a semnat un acord de vânzare și pentru un lot, parțial construit, din Miercurea Ciuc, pentru 1,55 milioane de euro, ce vor fi plătiți până în aprilie 2019.

Compania a investit peste 300 milioane euro în șapte terenuri localizate în Iași, Timișoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureș, Constanța și Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din București, în clădirea de birouri Palazzo Ducale și complexul Radisson, vândut anul trecut cu 169,2 milioane de euro către fondurile Cerberus și Revetas.

EXCLUSIV Șeful P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume: Amazon și Alibaba vor avea depozite în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume: Amazon și Alibaba vor avea depozite în România

Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser. În timpul crizei, compania s-a zdruncinat din temelii, iar Zisser a pierdut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 mil. euro, cea mai mare soluționare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată. În urma acestei înțelegeri, Mordechay Zisser și-a pierdut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging.

În vara anului 2016, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani. Firma sa a rămas în mâna a două fonduri americane: York Capital și Davidson Kempner, care dețin o treime din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
plaza centers
elbit imaging
casa radio