Relocarea în zonele rurale a devenit un trend. Mulți vânzători ezită însă să-și listeze proprietățile. Prețul de vânzare rural-urban, cu prognoză de creștere

Relocarea în zonele rurale a devenit un trend. Mulți vânzători ezită însă să-și listeze proprietățile. Prețul de vânzare rural-urban, cu prognoză de creștere
scris 17 mai 2021

Pe măsură ce Europa continuă să traverseze noile realități provocate de pandemie, piețele imobiliare de pe întregul continent dau semne de continuă creștere. Specialiștii anticipează o evoluție a mediei de prețuri pentru sectorul mid-to-hight, cu un deficit de stoc în cazul apartamentelor din centrele urbane și al caselor unifamiliale din ambele zone (rural și urban). Începând cu martie 2020, 30% dintre europeni au luat în considerare relocarea și 40% dintre aceștia vor lua în considerare intrarea pe piața imobiliară în 2021, pentru a cumpăra sau a vinde.

Mai mult, relocarea în zonele rurale a devenit un trend în toată Europa în perioada COVID-19, jumătate dintre regiunile chestionate în cadrul unui studiulu Re/Max sugerând că mulți cumpărători vor să se mute în acest an, căutând proprietăți mai mari și spațiu mai amplu pentru a găzdui birourile de acasă.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Angajamentul pieței din majoritatea țărilor chestionate rămâne constant, însă în unele state vânzătorii au ezitat să-și listeze proprietățile din cauza situației economice generate de pandemie, cum este și cazul României, pe lângă Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Slovacia și Elveția.

De la începutul pandemiei COVID-19, vânzătorii din România au fost mai reticenți în a-și pune pe piață proprietățile, așteptând să observe cum va decurge situația economică, determinată de criză. Specialiștii estimează că acest trend se va menține și pe tot parcursul anului 2021.

Apartamentele și duplexurile sunt proprietățile cele mai căutate în România. Piața de lux a rămas constantă, familiile și cuplurile tinere alcătuind, de obicei, majoritatea cumpărătorilor. Factorii-cheie care influențează piața sunt, în principal, accesibilitatea, rata de ocupare a forței de muncă și rata dobânzilor.

EXCLUSIV Omul de afaceri Sorin Anghel cumpără locuințe de serviciu deținute de BRD într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului și poate ridica cel mai mare proiect rezidențial de lux al său CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omul de afaceri Sorin Anghel cumpără locuințe de serviciu deținute de BRD într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului și poate ridica cel mai mare proiect rezidențial de lux al său

La nivelul anului precedent, prețul mediu de vânzare pentru casele unifamiliale a fost de 182.500 euro în zonele urbane și 116.250 euro în zonele rurale, în creștere comparativ cu 2019, când acest indicator a fost de 175.000 euro pentru zona urbană și de 90.000 euro în zonele rurale. Pentru apartamente, prețul mediu de vânzare în 2020 a fost 67.250 euro în zonele urbane și 45.000 euro în zonele rurale, cu un an în urmă fiind de 65.000 euro în oraș și 42.500 euro în zonele rurale.

În prezent, România este o piață echilibrată, cumpărătorii care achiziționează pentru prima dată fiind cei care conduc cererea generală. Pentru acest an, specialiștii RE/MAX România estimează că prețul mediu în sectorul rezidențial va crește cu 5-10%.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
relocare
sate