România, între țările din Europa Centrală și de Est în care volumul tranzacțiilor imobiliare a crescut în 2021

România, între țările din Europa Centrală și de Est în care volumul tranzacțiilor imobiliare a crescut în 2021
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2022

România, Polonia și Slovacia sunt țările din Europa Centrală și de Est care în 2021 au raportat o creștere a volumului tranzacțiilor cu active imobiliare, în timp ce piețele din Cehia și Ungaria au înregistrat scăderi față de anul 2020.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

La nivel regional, volumul tranzacționat a totalizat 9,98 miliarde de euro, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul anterior. Polonia a avut o creștere de 8,3%, în timp ce piața din Slovacia a înregistrat un avans de 54,2%. În schimb, Cehia a consemnat o scădere de 36% a tranzacțiilor cu proprietăți generatoare de venituri, iar în Ungaria volumul s-a redus cu 18,2%.

Tranzacție: Startup-ul brazilian GymPass, indicat ca având cea mai mare platformă de wellbeing destinată clienților corporate din lume, cumpără 7Card CITEȘTE ȘI Tranzacție: Startup-ul brazilian GymPass, indicat ca având cea mai mare platformă de wellbeing destinată clienților corporate din lume, cumpără 7Card

În România, în 2021 au fost consemnate 54 de tranzacții cu active imobiliare, dublu față de 2020, volumul total investit fiind de 916 milioane de euro, în creștere cu 0.2% comparativ cu anul anterior, conform Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

După un prim semestru în care volumul investițiilor s-a situat sub cel din perioada corespunzătoare din 2020, piața a recuperat puternic în a doua jumătate a anului, când au fost parafate tranzacții de 618 milioane de euro, dublu față de primele șase luni ale lui 2021.
Cele mai multe active tranzacționate au fost din sectorul logistic si industrial, aproape 40% din total (21), în timp ce din sectorul de retail au fost vândute 13 proprietăți. În ciuda unui număr mai mic de active tranzacționate, cele 8 clădiri de birouri care și-au schimbat proprietarii în 2021 au cumulat 44% din volumul total, respectiv 402 milioane de euro, în timp ce segmentul industrial a avut o pondere de 30%, iar cel de retail de 20%.

Cele mai mari tranzactii consemnate au presupus vânzarea de către Louis Delhaize a unui pachet de șase proprietăti comerciale operate de Cora către grupul austriac Supernova, respectiv achiziția Hermes Business Campus (75.000 metri pătrați) de către Adventum Group de la Atenor. Adventum Group completează lista numelor noi de investitori care au intrat în România în ultimele 18 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
romania