Sfaturile spaniolilor care fac PUG-ul Capitalei pentru Gabriela Firea. "În Spania, proprietarii cedează primăriilor până la 30% din terenurile pe care le dețin"

Sfaturile spaniolilor care fac PUG-ul Capitalei pentru Gabriela Firea. "În Spania, proprietarii cedează primăriilor până la 30% din terenurile pe care le dețin"

Sursă foto: PMB

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 nov 2018

Pentru ca Bucureștiul să se dezvolte "unitar și armonios", trebuie să se renunțe la dezvoltarea de tip parcelar și să se adopte politica definirii ariilor de dezvoltare, precum în Spania, i-a spus arhitectul spaniol Leopoldo Arnaiz primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, în cadrul unei întâlniri care a avut loc cu ocazia vizitei acesteia la Madrid.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Arnaiz este președinte și director general al companiei de urbanism Arnaiz&Partners, care face parte din asocierea ce lucrează, alături de Universitatea de Arhitectură Ion Mincu (lider de asociere), la elaborarea Planului Urbanistic General al Capitalei, a transmis Primăria București. Noul PUG trebuie aprobat până la finalul acestui an de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Potrivit sursei citate, discuțiile s-au axat pe prezentarea unor concepte sau practici urbanistice care ar putea fi aplicate la București, cum este cel al definirii ariilor de creștere, și pe modul de funcționare a domeniului la Madrid (legea urbanismului).

Comisia Europeană recomandă României să suspende imediat implementarea legilor justiției CITEȘTE ȘI Comisia Europeană recomandă României să suspende imediat implementarea legilor justiției

"Leopoldo Arnaiz a opinat că, pentru ca Bucureștiul să se dezvolte unitar și armonios, trebuie să se renunțe la dezvoltarea de tip parcelar și să se adopte politica definirii ariilor de dezvoltare. Acesta a arătat că Legea urbanismului aduce, în Spania, o serie de beneficii municipalității. Conform legii, primăria orasului stabilește care sunt ariile de creștere, indiferent că sunt ocupate de proprietăți publice sau private. Proprietarii cedează către domeniul public până la 30% din terenul pe care îl dețin, astfel încât, indirect, o parte din costul investițiilor este suportat de proprietari. În momentul delimitării străzilor, de exemplu, 10% din orice teren care se suprapune cu traseul viitorului proiect intră în proprietatea primăriei, în concluzie patrimoniul orașului crește cu cheltuieli minime, prin contribuția locuitorilor săi", se relatează în comunicatul PMB.

O altă particularitate a legislației urbanistice spaniole este aceea că, atunci când se dezvoltă proiecte imobiliare noi, un procent din viitoarele locuințe este destinat populației defavorizate, pe principiul evitării segregării sociale.

"Având în vedere toate aceste particularități, în Spania a fost nevoie de 30 de ani pentru ca cetățenii să accepte și să aplice legea urbanismului", mai precizează sursa citată.

FOTO Rolls-Royce a lansat oficial noul SUV de lux Cullinan pe piața din România. La ce preț este vândut CITEȘTE ȘI FOTO Rolls-Royce a lansat oficial noul SUV de lux Cullinan pe piața din România. La ce preț este vândut

Un alt subiect de discuție l-au reprezentat cartierele de locuințe de tip “dormitor”, construite înainte de 1989, după o politică de locuire care urmărea uniformizarea condițiilor de locuit pentru cât mai multe categorii de populație, cu consecințele ei implicite: locuințe mici, cartiere aglomerate și neglijarea funcției estetice a acestora. Cu privire la acest aspect, s-a convenit că astfel de cartiere pot face obiectul unor viitoare proiecte de regenerare urbană, realizate printr-o colaborare romano-spaniola.

Primarul general Gabriela Firea a vorbit despre programul de reabilitare a fațadelor existent în București, care are ca obiectiv creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor, în special a celor din categoria monumentelor istorice, și care prevede responsabilizarea proprietarilor față de imobilele pe care le dețin.

"Regulamentul programului a fost elaborat în cursul acestui an și prevede ca municipalitatea să execute lucrările de intervenție, atunci când proprietarul nu demarează lucrările într-un anumit termen, urmând ca apoi să recupereze costurile de la proprietar. Conform angajamentelor luate, Primăria Capitalei a finalizat inventarul clădirilor cu probleme la fațade, situate în zonele declarate prioritare prin regulament, și a notificat proprietarii acestora cu privire la obligațiile legale ce le revin", se precizează în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
plan urbanistic general
pug
plan urbanistic zonal
puz
gabriela firea
pmb
cgmb
exproprieri
proprietari terenuri
zone de dezvoltare urbana
construire
imobiliare