Specialiștii în imobiliare estimează o corecție medie la nivel național între 5 și 10% a prețului la apartamente

Specialiștii în imobiliare estimează o corecție medie la nivel național între 5 și 10% a prețului la apartamente
scris 9 sep 2020

Specialiștii estimează o corecție medie la nivel național între 5 și 10% a prețului la apartamente, cu variațiuni în funcție de piață/oraș, iar peste 40% dintre aceștia cred că volumul de tranzacții imobiliare va scădea pentru toate tipurile de proprietăți, relevă datele unui studiu despre impactul Covid-19 în piața imobiliară, realizat la nivel european.

Printre cele mai importante concluzii ale studiului se numără: corecții de preț pe segmentul vânzări, scăderi de preț pe închirieri, precum și o ușoară scădere a volumului tranzacțiilor, scrie Agerpres

EXCLUSIV Immofinanz evaluează oportunitatea vânzării uneia dintre clădirile sale de birouri din România. „Tranzacțiile au rămas, în mare măsură, neafectate de COVID-19.” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Immofinanz evaluează oportunitatea vânzării uneia dintre clădirile sale de birouri din România. „Tranzacțiile au rămas, în mare măsură, neafectate de COVID-19.”

În România, la nivel național, specialiștii estimează o corecție medie între 5 și 10% a prețului pentru apartamente, cu variațiuni în funcție de piață/oraș, iar la nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiștii în imobiliare estimează scăderi ale prețurilor de asemenea între 5-10%. Excepție fac Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia, unde se prevede o creștere între 2-5% a prețului la case.

Pe segmentul închirieri, pe plan global, specialiștii prezic o scădere a prețurilor cuprinsă între 10 și 15%. Totodată, 70% dintre participanții la studiu indică scăderi între 10-20% ale prețurilor pentru proprietățile comerciale. În România, 28% dintre specialiști estimează scăderi atât în mediul rural, cât și în cel urban, se arată într-un comunicat al RE/MAX, realizatorul studiului.

În ceea ce ține de volumul tranzacțiilor, specialiștii estimează o ușoară tendință de scădere la nivel european, cu excepția Franței, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanți preconizează creșteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanți estimează o scădere a volumului de tranzacții imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăți.

De asemenea, mai mult de 65% dintre participanții la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacții pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât și de achiziții. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacțiilor pe segmentul proprietăți pentru investiții.

Potrivit rezultatelor obținute, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacții se numără rata ridicată a șomajului și incertitudinea generală, respectiv nesiguranța financiară din partea cumpărătorilor.

Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eșantion de 2.130 de agenți și brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei și bărbați, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani. Jumătate dintre participanții la studiu au o experiență de minim trei ani în cadrul agențiilor RE/MAX.

viewscnt
Afla mai multe despre
remax
apartamente
preturi case