Topul celor mai scumpe orașe universitare din țară. Studenții ajung să plătească peste 210 euro/lună pentru o garsonieră

Topul celor mai scumpe orașe universitare din țară. Studenții ajung să plătească peste 210 euro/lună pentru o garsonieră
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2016

August și septembrie sunt lunile în care cererea pentru locuințe de închiriat se dublează, odată cu începerea anului universitar. În funcție de buget, numărul de persoane care doresc să locuiască împreună și zona aleasă, chiriile variază de la 210 euro/lună pentru o garsonieră și ajung până la 1.198 euro/lună pentru o casă, conform datelor analizate de OLX pentru categoria Imobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Față de ofertele de la începutul lui 2016, chiriile cerute de proprietari în luna august au rămas în medie la aproximativ aceeași valoare, scrie News.ro.

În Capitală, de exemplu, prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu o cameră este de 240 euro/lună, respectiv 348 euro/lună pentru cele cu două camere. Spațiile cu trei camere, ideale pentru tinerii studenți care își doresc să locuiască cu mai mulți colegi, prețul mediu este de aproximativ 512 euro/lună.

Apartamentele cu patru camere și casele pot fi închiriate pentru sume cuprinse între 923 euro și 1.198 euro.

În București, orașul cu cel mai ridicat nivel de viață, chiriile pentru garsoniere au crescut în medie cu 4% față de începutul anului 2016, în timp ce sumele cerute pentru apartamentele cu patru sau mai multe camere s-au diminuat cu aproximativ 10%. Doar locuințele cu două și trei camere și-au păstrat valoarea de la începutul anului 2016.

În Cluj-Napoca, alt oraș important și totodată un centru universitar vizat de mulți studenți, prețul de închiriere a caselor a fost mai accesibil cu 32% față de lunile ianuarie și februarie ale anului în curs. De asemenea, prețul mediu pentru închirierea unei garsoniere este de aproximativ 240 euro/lună, prag similar cu ofertele din Capitală. Pentru apartamentele cu două camere, proprietarii au solicitat la închiriere un preț mediu de 371 euro/ lună, puțin mai mare decât cel din București.

Pentru Timișoara, chiria pentru o garsonieră pornește de la aproximativ 207 euro/lună. Apartamentele cu două și trei camere s-au închiriat cu 277 euro/lună, respectiv 340 euro/lună.

Vânzările de locuințe de lux au crescut spectaculos în ultimii 5 ani, pe fondul înjumătățirii prețurilor față ”boom” CITEȘTE ȘI Vânzările de locuințe de lux au crescut spectaculos în ultimii 5 ani, pe fondul înjumătățirii prețurilor față ”boom”

Pentru apartamentele cu patru sau mai multe camere și case, chiriile pornesc de la 410 euro/lună, respectiv 614 euro/lună. Comparativ cu începutul anului, prețul pentru închirierea unei garsoniere a crescut cu 12%, iar pentru case cu 17%. Pentru apartamentele cu trei și patru camere chiriile din luna august au scăzut cu 14%, respectiv 4% față de luna februarie a anului current, potrivit sursei citate.

În Iași, un apartament cu o cameră se închiriează pentru aproximativ 200 euro/lună, iar unul cu două camere cu 282 euro/lună. Chiria pentru locuințele cu trei camere pornește de la 343 euro, iar pentru cele cu patru sau mai multe camere de la 420 euro/lună.

Casele se pot închiria pentru 520 euro/lună. Fluctuații s-au înregistrat pentru apartamentele cu două și trei camere, chiriile fiind ușor mai avantajoase în luna august decât la începutul lui 2016, conform anunțurilor postate de proprietari pe OLX.

În prezent, secțiunea Imobiliare din cadrul platformei Olx.ro este în top trei cele mai vizitate categorii din cadrul site-ului, cu o medie de 3,5 milioane de vizitatori unici lunari.

Peste 173.000 de anunțuri noi sunt listate o dată la 30 de zile, vânzătorii și cumpărătorii schimbând până la doua milioane de mesaje în fiecare lună. De asemenea, conform studiilor realizate intern pentru ultimele trei luni, un imobil încărcat pe OLX este declarat vândut sau închiriat în aproximativ 28 de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
chirie studenti
garsoniere