Tranzacțiile cu terenuri au atins anul trecut un nou record, după boom-ul din 2007. Un teren din Băneasa, cea mai mare tranzacție

Tranzacțiile cu terenuri au atins anul trecut un nou record, după boom-ul din 2007. Un teren din Băneasa, cea mai mare tranzacție
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2017

Piața terenurilor din București a atins anul trecut un nou record, în volum, fiind tranzacționate loturi cu o suprafață cumulată de 110 hectare, în creștere cu 144% față de 2015 și cu 3,5% mai mult față de cele 106 hectare tranzacționate în 2007, precedentul an record pentru piața terenurilor din Capitală, arată o analiză a agenției imobiliare Cushman & Wakefield Echinox. Ca valoare, piața terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creștere cu 41% față de 2015.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul trecut, piața a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidențial, care a atras investitori în zona de nord a orașului, dar și de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada București – Pitești. De altfel, aproape 90% din suprafața terenurilor tranzacționate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidențiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

Cea mai mare tranzacție, atât ca volum, cât și ca valoare, a fost reprezentată de achiziția de către grupul Vastint a unui teren de 48 de hectare din zona Băneasa pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidențial.

Tot un proiect mixt, cu o componentă rezidențială semnificativă, dar și cu spații de retail și de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, achiziționat anul trecut de grupurile One United și Auchan.

De altfel, One United a fost anul trecut cel mai activ investitor local în piața terenurilor din București, grupul realizând trei achiziții în zona de centru-nord a orașului pentru a-și extinde portofoliul de proiecte rezidențiale destinate segmentului medium-high. Pentru a acoperi cererea de apartamente venită din partea angajaților care lucrează în clădirile de birouri din zona de nord a Capitalei, și investitori precum Prime Kapital, Morad Group și Shikun & Binui au cumpărat suprafețe importante de teren în zona Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale.

Clădirile de birouri din București au atins cel mai mic nivel al ratei de neocupare din ultimii 9 ani. Ce proiecte urmează să mai fie livrate CITEȘTE ȘI Clădirile de birouri din București au atins cel mai mic nivel al ratei de neocupare din ultimii 9 ani. Ce proiecte urmează să mai fie livrate

Revenirea interesului pentru sectorul rezidențial din nordul Capitalei apare după o perioadă destul de lungă cu activitate scăzută. Datele centralizate de Institutul Național de Statistică arată că, anul trecut, în Sectorul 1 al Capitalei au fost date în folosință doar 380 de locuințe noi dintr-un total de 3.838 de unități locative livrate la nivelul Bucureștiului.

Pe de altă parte, activitatea de tranzacționare pe segmentul terenurilor destinate clădirilor de birouri a fost mai scăzută și s-a concentrat pe loturi mai mici din zone centrale, precum Calea Victoriei, unde grupul belgian Atenor a cumpărat un lot de peste 5.000 de metri pătrați în vederea dezvoltării proiectului Dacia I.

Cushman & Wakefield se află în top 3 companii ce oferă servicii imobiliare la nivel global, cu aproximativ 43.000 de angajați în peste 60 de țări, cu venituri de peste 5 miliarde de dolari și 191 de miliarde de dolari tranzacționați la nivel global.

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
one united
vastint