ULTIMA ORĂ Nicușor Dan vrea să suspende PUZ-urile Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 pe baza unor plângeri ale asociației sale și USR ce constată dispariția a zeci de hectare de spațiu verde

ULTIMA ORĂ Nicușor Dan vrea să suspende PUZ-urile Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 pe baza unor plângeri ale asociației sale și USR ce constată dispariția a zeci de hectare de spațiu verde

Inquam Photos/Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2021

Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, a inițiat 5 hotărâri de Consiliu General ce prevăd suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Zonale Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, aprobate în ultimii 2 ani, pe baza unor plângeri realizate de Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Eco-Civica și de USR, care acuză transformarea a zeci de hectare de spațiu verde în spațiu de construit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Proiectele de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare au fost introduse pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București de vineri, 26 februarie 2021.

Astfel, Nicușor Dan a elaborat proiecte de suspendare a hotărârilor de aprobare a PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, hotărâri adoptate în mandatul fostului primar general PSD Gabriela Firea.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Dacă proiectele vor fi votate și adoptate de către CGMB, PUZ-urile de sector vor fi suspendate începând cu data de 5 martie, pe o perioadă de 2 ani.

"Pe perioada de suspendare (...), certificatele de urbanism si autorizațiile de construire/desființare emise de Primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București vor respecta prevederile documențatiilor de urbanism anterioare", regulă care se va aplica "inclusiv certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire/desființare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare" a hotărârilor de suspendare, se stipulează în proiecte.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

Primarul își justifică inițiativa arătând că PUZ-urile de sector care ar urma să fie suspendate diminuează foarte mult suprafețele de spații verzi din București, iar în unele cazuri legitimează existența unor construcții a căror edificare a fost făcută cu încălcarea legislației în vigoare, în opinia inițiatorului. În plus, executarea hotărârilor de aprobare a unora dintre aceste PUZ-uri a fost suspendată parțial sau integral de către instanțele de judecată

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Potrivit referatelor de aprobare a proiectelor de suspendare a PUZ-urilor de sector, această măsură este justificată de "necesitatea de a stabili măsurile și direcțiile de dezvoltare urbanistică a Municipiului Bucuresti luând în calcul întreg teritoriul municipiului și urmărind a evita dezechilibrele între zonele acestuia", "necesitatea de a trata în mod unitar întreg teritoriul Municipiului București pentru a putea reglementa în mod coerent chestiuni precum zonificarea funcțională în corelație cu organizarea rețelei de circulație, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare, evoluția în perspectivă a localității, direcțiile de dezvoltare funcțională în teritoriu, lista principalelor proiecte de dezvoltare și restructurare, precum și toate celelalte cerințe prevăzute a fi tratate doar prin Planul Urbanistic General (...)", "faptul că documentațiile de tip PUZ, întocmite pentru teritoriul unui singur sector al Municipiului București, nu pot asigura o viziune unitară asupra dezvoltării urbane a teritoriului Municipiului București" și nu pot "ilustra corect disfuncționalitățile la nivelul întregului oraș, pentru a putea propune corectarea acestora, deci ar fi un instrument care nu le rezolvă pe acestea", precum și "faptul că elaborarea documentelor de planificare trebuie realizată în acord cu obiectivele strategice care stau la baza politicii de dezvoltare regională și coeziune propusă la nivelul Uniunii Europene și trebuie să răspundă nevoilor și exigențelor de finanțare a fondurilor europene", obiectiv care nu poate fi atins cu PUZ-uri individuale de sector.

Suspendarea PUZ-ului Sector 2 se bazează pe plângerea Uniunii Salvați România, a primarului în funcție Radu Mihaiu, a Monicăi Anisie, fostul ministru al educației, și a Fundației Eco-civica.

În proiectul inițiat de Nicușor Dan se precizează faptul că bilanțul propus prin PUZ prevede o suprafață de 422,53 hectare de spații verzi, în scădere față de suprafața de spații verzi publice înregistrată în Registrul Spațiilor Verzi, care era de aproximativ 444 hectare. Prin această scădere, suprafața de spațiu verde pe locuitor s-a redus la 11,37 metri pătrați, mult sub norma legală admisă de 26 de metri pătrați, se arată în proiectul de hotărâre.

Suspendarea PUZ-ului Sector 3 se bazează pe plângerea Uniunii Salvați România, a Roxanei Wring, a Anei-Maria Ciceală, a lui Bogdan Stroe și Valentin Tudor.

Aceștia sesizează că șase terenuri, în suprafață totală de aproximativ 43 de hectare, și-ar schimba funcțiunea din spațiu verde în spațiu construibil.


Suspendarea PUZ-ului Sector 4 se bazează pe plângerea Asociației Salvați Bucureștiul și a Fundației EcoCivica.

Motivul suspendării este faptul că PUZ Zona de Sud a Sectorului 4 este o documentație de urbanism care derogă de la Planul Urbanistic General. „O suprafață considerabilă care avea funcțiunea de sere și care este oportun a fi exploatată ca spațiu verde devine construibilă“, se menționează în proiectul de hotărâre.

Suspendarea PUZ-ului Sector 5 se bazează pe plângerea Uniunii Salvați România, a lui Gâdiuță Alexandru Valeriu, Naciu Vladimir și Soare Elena.

PUZ Coordonator Sector 5 propune o reducere cu 41% a spațiului verde de la 369,6 hectare la 219,77 hectare, se precizează în raportul de aprobare a proiectului de hotărâre. Mai mult, PUZ Sector 5 reduce suprafața fondului forestier național, operațiune care se poate face doar prin Hotărâre de Guven. „Amplasamentul de 103 ha (reprezentând peste 3,33% din suprafața Sectorului 5), încadrat conform PUG în UTR V6 - pădure de agrement, își schimbă funcțiunea fie în V1a, V3b (funcțiuni de spații verzi), fie în L sau M (funcțiuni construibile)“, precizează autorii proiectului de hotărâre.

Suspendarea PUZ-ului Sector 6 se bazează pe plângerea Uniunii Salvați România, a lui Gâdiuță Alexandru Valeriu și a Asociației Salvați Zona Verde Domnișoara Pogany.

„PUZ Sector 6 propune 1.000 hectare spațiu verde, calculând o valoare de 28,56 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, însă valoarea aceasta a rezultat ca urmare a unei raportări la populația stabilă a Sectorului din 2009, deci de acum 12 ani. De asemenea, dintre cele 1.000 de hectare de spații verzi, 600 de hectare sunt însumate din presupusul procent de 30% spații verzi pe care fiecare UTR ar trebui să îl aibă, dar care în realitate este fie mai mic, fie nu există. Mai mult, din acest procent teoretic de 30% pe care PUZ Sector 6 îl contorizează drept spațiu verde existent, doar 20% este amenajat obligatoriu la sol, 10% putând fi amenajat pe terasele construcțiilor, peste subsol sau realizat din fațade verzi“, se precizează în proiectul de hotărâre.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare puz-uri de sector
nicusor dan puz-uri de sector
plan urbanistic general pug bucuresti
puz-uri pmb