ILDC, compania fostului ofițer Mossad Yaakov Nimrodi, renunță la proiectul rezidențial cu 1.500 de apartamente planificat în București. Tranzacție cu potențial de 20 de milioane de euro

ILDC, compania fostului ofițer Mossad Yaakov Nimrodi, renunță la proiectul rezidențial cu 1.500 de apartamente planificat în București. Tranzacție cu potențial de 20 de milioane de euro
scris 22 feb 2021

Israel Land Development Company (ILDC), firmă controlată de fostul ofițer Mossad Yaakov Nimrodi, a scos la vânzare terenul din București pe care începuse să dezvolte un ansamblu rezidențial cu 1.500 de locuințe și din care a reușit să finalizeze în 13 ani două blocuri cu circa 250 de apartamente. Valoarea estimată a unei potențiale tranzacții este de circa 20 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

ILDC a cumpărat încă din 2007 un teren de 5,4 hectare pe malul lacului Dobroești din cartierul Pantelimon, unde a început dezvoltarea proiectului Estic Park. Compania a investit circa 20 milioane de euro în această achiziție și a mai alocat circa 12 milioane de euro în construcția primelor două blocuri, cu ajutorul unui împrumut de la Libra Bank.

Investitorul vrea să vândă acum lotul rămas, de circa 4,5 hectare, la un preț de aproximativ 20 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro. ILDC a acordat mandatul de vânzare companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Din cele două blocuri construite de israelieni, încă mai sunt la vânzare aproximativ 70 de unități locative, potrivit datelor prezentate pe site-ul companiei.

EXCLUSIV Sub presiunea chiriei, tot mai multe companii din România caută soluții de a-și optimiza costurile. Impact Hub închide un sediu, proprietarul Bergenbier și Deloitte ies la subînchiriat, Raiffeisen ar putea elibera o parte din propria clădire CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sub presiunea chiriei, tot mai multe companii din România caută soluții de a-și optimiza costurile. Impact Hub închide un sediu, proprietarul Bergenbier și Deloitte ies la subînchiriat, Raiffeisen ar putea elibera o parte din propria clădire

Estic Park era prevăzut să includă un total de aproximativ 1.500 de locuințe, dezvoltarea proiectului urmând să se facă în patru etape principale, pe durata unei perioade de șase ani. De la lansarea proiectului au trecut peste 13 ani. Investiția în dezvoltarea întregului ansamblu rezidențial a fost estimată la 94 milioane de euro.

Dezvoltatorul mai are un teren de circa 3 hectare în Ploiești pe care vrea să construiască, pe viitor, un centru comercial. Momentan, orașul este dominat de mallurile Ploiești Shopping City și AFI Ploiești.

De asemenea, ILDC mai este prezent pe piața imobiliară locală prin participația de 38% pe care o deține în cadrul grupului polonez MLP, dezvoltatotul unui parc logistic în Chitila.

Proprietarul Sud Rezidențial inițiază un complex cu 120 de vile în comuna Berceni. Are alături 10 dezvoltatori imobiliari, printre care cei ai ansamblurilor Brown, Viva și Kreisstadt CITEȘTE ȘI Proprietarul Sud Rezidențial inițiază un complex cu 120 de vile în comuna Berceni. Are alături 10 dezvoltatori imobiliari, printre care cei ai ansamblurilor Brown, Viva și Kreisstadt

ILDC, cu activități în domeniul media și cel al investițiilor imobiliare, este cotată la Bursa din Tel Aviv din anul 1953. Yaakov Nimrodi este președintele onorific al ILDC și principalul acționar al companiei. Colonel în armata israeliană (în rezervă din 1969), el a condus operațiunile Mossad din Teheran între 1955 și 1959. Ulterior, până în 1969, a fost atașat militar și șeful delegației Ministerului Apărării din Israel în Iran.

Compania a dezvoltat peste 6.000 de locuințe în Israel și în alte țări.

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a continuat să crească și în ianuarie, cu un procent de 38% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 48.000 de contracte, fiind a șasea lună consecutivă de creșteri din august încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ildc
yaakov nimrodi
mossad
apartamente