Vitalis Consulting, lider în Construction Management Despre transformările pieței și adaptarea la context

Vitalis Consulting, lider în Construction Management Despre transformările pieței și adaptarea la context
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 26 sep 2022

Înființată în 2006, Vitalis Consulting este lider național în servicii de Construction Management, compania fiind recunoscută și premiată de-a lungul anilor în cadrul unora dintre cele mai importante evenimente de pe piața Construcțiilor și Real Estate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu un portofoliu de peste 400 de proiecte de constructii coordonate, atât în țară, cât și peste hotare și o echipă de peste 100 de profesioniști în diferite arii ale Managementului Constructiilor, Vitalis Consulting construiește parteneriate durabile cu unii dintre cei mai importanți actori din industrie, îmbunătățindu-și permanent serviciile prin inovare, digitalizare și practice sustenabile.

Subiect încă de actualitate, ale cărui repercursiuni ni s-au implementat ca parte contextuală a vieții “normale”, pandemia a reprezentat pentru Vitalis Consulting un proces complex de adaptare la noile condiții de lucru și comunicare, atât la nivel intern, cât și extern, cu partenerii de business.

Prin implementarea noilor sisteme de lucru de tip work-from-home și hibrid, au modificat și eficientizat procedurile interne, protejând sănătatea colegilor și a colaboratorilor, la birou și pe șantiere, prin echipamente și metode de prevenție specifice.

În tot acest context, digitalizarea proceselor de comunicare a avut un impact pozitiv asupra proiectelor și colaborărilor în care sunt implicați, fapt ce a condus la atingerea unui nivel superior de eficientizare a muncii.

Una dintre transformările majore pe care le-am implementat, ca efect al perioadei pandemice, a fost schimbarea sediului companiei

În primăvara anului 2021, Vitalis Consulting a luat o decizie menită să construiască un mediu de lucru sănătos pentru colegi. Astfel, au decis schimbarea sediului companiei într-o vilă din zona Aviatorilor, la doar câteva minute de mers pe jos de parcul Kiseleff. Locația suficient de spațioasă, a crescut productivitatea și siguranța tuturor colegilor.

În ceea ce privește piața construcțiilor și imobiliarelor, Vitalis confirmă faptul ca aceasta evoluează pozitiv, în ciuda predicțiilor economice. Dezvoltatorii s-au relaxat, iar investitorii au început să se focuseze pe sectoare și regiuni cheie, concluzie care îi face pe cei de la Vitalis Consulting să privească într-o notă optimistă următoarea perioadă.

Project & Construction Management – Organism viu, în plină evoluție

Vitalis Consulting explică fenomenul de mai sus: “Serviciile de Construction Management evoluează odată cu piața și transformările acesteia. Implementarea de sisteme și softuri inovatoare pentru gestionarea cât mai eficientă a proiectelor și costurilor, alături de digitalizarea comunicării și construirea unei echipe de profesioniști pe diferite arii de management al construcțiilor, sunt elementare.

Date fiind cerințele pieței în plină transformare, dar și mediul economic actual, observăm o cerere crescută pentru servicii de Fit-out Management și proiecte de renovare, reconversie și reamenajare a spațiilor. Marile companii își reconfigurează spațiile de lucru pentru a face cât mai ușoară întoarcerea la birou a angajaților și pentru a se conforma cu noile reglementări în ceea ce privește performanța energetică a clădirilor“, iar Vitalis are în portfoliu astfel de proiecte importante.

Mai mult decât atât, având în vedere precauția investitorilor și dezvoltatorilor când vine vorba de proiecte noi de construcții, dar și a instituțiilor financiare, serviciile de Due Diligence Tehnic și Monitorizare de Proiect au devenit din ce în ce mai solicitate în ultima perioadă.”

În ceea ce privește interacțiunea cu dezvoltatorii, aceasta se menține la același nivel de profesionalism cu care Vitalis ne-a obișnuit.

Iar cum comunicarea a fost întotdeauna un liant în crearea și dezvoltarea relațiilor profesionale, ar fi păcat să transformăm dialogul cu Vitalis la persoana a treia.

Cum acționează Vitalis Consulting, luând în considerare trendul clădirilor verzi, mai mult decât atât, necesitatea introducerii “sustenabilității” în proiecte?

Vitalis Consulting: “Considerăm că practicile sustenabile sunt esențiale în sectorul actual al construcțiilor, ajutându-ne să conturăm un mediu sănătos pentru noi și viitoarele generații, prin tot ceea ce cuprind ele, de la creșterea performanței energetice a clădirilor, la eficientizarea tuturor  resurselor și  limitarea emisiilor de carbon.

Sustenabilitatea este un trend care persistă deja de câțiva ani și domină sectorul construcțiilor și, implicit, activitatea tuturor actorilor pieței, de la dezvoltatori, la arhitecți și manageri de proiect.

Pe lângă faptul că Vitalis Consulting este Auditor Energetic Certificat și a fost membru în cadrul a diverse organizații axate pe dezvoltare verde, portofoliul nostru include un număr important de proiecte certificate sau în curs de certificare, după scheme internaționale de green building.

Printre acestea se numără: proiectul de birouri The Bridge I and II (certificat LEED Platinum), Globalworth Tower (LEED Platinum), clădirea de birouri The Light (certificat BREEAM Excellent), proiectul mixt One Controceni Park, componentă de birouri, care vizează certificare LEED Platinum și certificare WELL cu accent pe experiența angajaților și nivelul de sănătate și well-being al acestora și multe altele.”

Așteptările pieței imobiliare după pandemie

Cei doi ani de pandemie ne-au învățat că avem nevoie de spații mari, eficient compartimentate și luminoase, care să ne confere posibilitatea de a lucra de acasă și, în același timp, să facă posibil accesul facil la centre comerciale și în punctele importante de interes ale orașelor.

În acest sens, se menține trendul proiectelor de construcții mixte, care înglobează atât componente rezidențiale, cât și componente comerciale și de birouri. În plus, întoarcerea la birouri a angajaților a venit cu transformări ale cererii de birouri. Se caută spații mari, luminoase, cu zone de relaxare și spații verzi incluse, pentru a crește nivelul de confort și well-being al angajaților.

Astfel, numeroase companii au recurs la proiecte complexe de fit-out, pentru extinderea și reamenajarea spațiilor. Câteva dintre proiectele din portofoliul nostru care se regăsesc în această categorie sunt: renovarea și extinderea sediului companiei Marsh, renovarea sediului companiei Prisum Healthcare, renovarea și optimizarea sediului Unilever, renovarea clădirii de birouri America House și multe altele.

Mai mult decât atât, dată fiind criza energetică actuală, cererea pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic, este crescută, atât pentru sectorul rezidențial, cât și cel de birouri și nu numai.

Planurile și evoluția Vitalis Consulting

Vitalis Consulting:“În 2023 ne concentrăm, ca și până acum, pe a construi parteneriate valoroase și pe a livra cu succes proiectele pe care le avem în derulare, atât în București, cât și în orașele regionale.

În ceea ce privește provocările pieței, acestea rămân constante. Vorbim despre prețurile ridicate ale materialelor de construcție, problemele cu forța de muncă și dificultăți în aprovizionarea cu  materiale pe șantiere, toate acestea generând riscuri în ceea ce privește menținerea termenelor de livrare ale proiectelor.

Totuși, considerăm că o bună comunicare între toate părțile implicate în proiect, alături de eficientizarea proceselor de lucru și un bun Management de Proiect și Costuri, pot să limiteze la minim impactul negativ al acestor provocări. Suntem încrezători că anul 2023 ne va aduce evoluții pozitive, atât nouă ca și companie, cât și întregului sector al construcțiilor.

Schimbările Real Estate-ului în perioada următoare:

Vitalis Consulting:“Din punctul nostru de vedere, următoarea perioadă va fi marcată de un interes crescut în ceea ce privește construirea de clădiri verzi, cu performanță energetică foarte ridicată și eficientizarea energetică a clădirilor existente prin proiecte majore de renovare și Fit-out.

Mai mult decât atât, trendul clădirilor cu destinație mixtă va persista și se va extinde și în marile orașe regionale.

Un interes crescut, deja ușor de observat, care se va intensifica probabil în următoarea perioadă, stă  în dezvoltările industriale și de retail modern, alături de cele hoteliere. Dat fiind faptul că turismul revine la normal după pandemie, numărul proiectelor noi de construcții din sectorul ospitalității crește considerabil.”

Un material Investing In Property

viewscnt
Afla mai multe despre
vitalis consulting