Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, primește un împrumut de 150 de milioane de euro. Printre creditori se numără banca rusă Sberbank

Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, primește un împrumut de 150 de milioane de euro. Printre creditori se numără banca rusă Sberbank
scris 11 apr 2017

Principalii creditori ai Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani, vor acorda companiei, care se confruntă cu grave probleme financiare, un nou împrumut de 150 de milioane de euro, a anunțat premierul croat Andrej Plenkovic. Creditul va merge către plata salariilor și a furnizorilor, informează SeeNews.

Agrokor are datorii de 6 miliarde de euro, cel mai mare creditor al companiei fiind banca rusă Sberbank. Ceilalți mari finanțatori sunt băncile VTB, Erste&Steiermaerkische Bank, Privredna banka Zagreb, divizia locală a Raiffeisen și Zagrebacka Banka.

Luni, Guvernul croat l-a numit pe expertul Ante Ramljak la conducerea companiei, acesta urmând să se ocupe de restructurarea activității cu scopul evitării falimentului.

STUDIU Șase magazine bucureștene din zece au marfa depozitată impropriu CITEȘTE ȘI STUDIU Șase magazine bucureștene din zece au marfa depozitată impropriu

Numirea lui Ramljak la conducerea Agrokor a fost posibilă după ce, săptămâna trecută, Parlamentul Croației a adoptat Legea privind Procedurile Extraordinare de Administrare a Companiilor de Importanță Sistemică, act normativ care a primit imediat numele neoficial de “Legea Agrokor”, în condițiile în care prevederile acesteia par să fi fost gândite anume pentru a sprijini retailerul. Legea permite Guvernului să numească un director care se va ocupa de restructurarea companiilor cu probleme financiare, care au cel puțin 5.000 de angajați și datorii de minimum 1 miliard de euro. Proiectul legii prevedea inițial un număr minin de 8.000 de angajați, Agrokor fiind singura companie privată din Croația care ar fi îndeplinit acest criteriu.

Conform noii legi adoptate de Parlament, plata datoriilor Agrokor, care se ridică la circa 6 miliarde euro - peste 15% din PIB-ul Croației - va fi suspendată pe durata procesului de restructurare derulat sub supravegherea statului.

Agrokor, un gigant cu afaceri anuale de peste 6 miliarde euro și 55.000 de salariați, a fost creat de croatul Ivica Todoric, astăzi fiind în Balcani un brand la fel de puternic precum Lidl, Kaufland sau Carrefour.

viewscnt
Afla mai multe despre
agrokor
croatia
retailer
balcani
ante ramljak