Alți retaileri din România cer închiderea mall-urilor. Risc de colaps economic pentru retail

Alți retaileri din România cer închiderea mall-urilor. Risc de colaps economic pentru retail
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2020

Organizația Patronală a Retailerilor din România - RORETAIL cere declararea în mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forță majoră pentru toți comercianții români, închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor, precum și scutirea, amânarea, prorogarea sau reeșalonarea plății taxelor și impozitelor aferente perioadei fără activitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Duminică, Profit.ro a anunțat că un grup de retaileri, printre care Peeraj Group (cel mai mare grup de francize de modă din România), Il Passo, Cărturești și Benvenuti, solicită închiderea mall-urilor din România.

”Măsurile luate recent de autoritățile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei Covid-19 au avut efecte imediate în ceea ce privește circulația cetățenilor, modul de viață de zi cu zi, lucru ce a dus inclusiv la scăderea imediată și dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale, afectând activitatea retailerilor din centrele comerciale și a altor afaceri bazate pe servicii. Afacerile private din aceste domenii au fost afecte imediat, cu scăderea vânzărilor până la 100%, lucru ce a dus la imposibilitatea achitării datoriilor companiilor fața de furnizori și a plății salariilor”, arată Organizația Patronală a Retailerilor din România într-un comunicat.

Aceasta consideră că pandemia Covid-19, împreună cu măsurile legale luate de autorități pentru combaterea acestei pandemii (inclusiv declararea stării de urgență pe teritoriul României începând cu data de 16 martie 2020) reprezintă evenimente fortuite, care reunesc atât forța majoră, cât și cazul fortuit, scrie News.ro.

Pe fondul coronavirus, românii se pregătesc să facă pâine în casă. Comenzile de drojdie pentru consum casnic de pe piața româneasă au înregistrat cifre record - 25 de milioane de pâini CITEȘTE ȘI Pe fondul coronavirus, românii se pregătesc să facă pâine în casă. Comenzile de drojdie pentru consum casnic de pe piața româneasă au înregistrat cifre record - 25 de milioane de pâini

”Riscul unui colaps economic pentru toată industria de retail este iminent, neexistând, cel puțin temporar, niciun remediu pentru această situație și niciun pachet de măsuri pentru redresarea economică a companiilor din domeniu. Dimpotrivă, situația economică se înrăutățește de la o zi la alta, răspândirea virusului având totodată o curbă de creștere.

Ca atare, zeci de mii de angajați sunt în pericol imediat de a-și pierde slujbele, iar mii de firme din domeniu sunt deja în pragul insolvenței, cu efecte în lanț pentru economia românească.

”Solicităm Guvernului Român adoptarea următoarelor măsuri: Declararea în mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forță majoră pentru toți comercianții români; Închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall – cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor; achitarea integrală din fonduri guvernamentale a indemnizației pentru șomajul tehnic (75% din salariu), inclusiv taxele aferente, pentru perioada în care firmele sunt afectate de carantină, starea de urgență sau de alte măsuri cu caracter restrictiv luate de guvern; scutirea, amânarea, prorogarea sau reeșalonarea plății taxelor și impozitelor aferente perioadei fără activitate”, arată comunicatul.

Luând în considerare aceste elemente, retailerii care funcționează în centrele comerciale de tip mall – cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor – vor pune în aplicare mai multe măsuri preventive: invocarea pandemiei Covid-19 ca un eveniment fortuit ce reunește atât forța majoră cât și cazul fortuit și, pe cale de consecință, în temeiul Art.1.351 și 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de închiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip  mall pe întreaga durată a stării de urgență decretate începând cu data de 16 martie 2020; invocarea pandemiei Covid-19 ca un eveniment fortuit ce reunește atât forța majoră cât și cazul fortuit și, pe cale de consecință, în temeiul Art.50 din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali din magazinele aflate în centrele comerciale de timp  mall pe întreaga durată a stării de urgență decretate începând cu data de 16 martie 2020.

Organizația mai cere plata urgentă a restanțelor la plata indemnizațiilor pentru concediile medicale precum și a restanțelor la rambursările de TVA, precum și obligarea prin legislație specifică a băncilor și altor instituții de credit să amâne sau să reeșaloneze ratele creditelor pentru perioada fără activitate sau cu activitate redusă a companiilor afectate.

”Promovarea unor astfel de decizii la nivel guvernamental reprezintă singura abordare care poate susține retailerii români să depășească această perioadă dificilă”, spun reprezentanții organizației.

Organizația Patronală a Retailerilor din România RORETAIL este o asociație înființată în anul 2014, care grupează peste 500 de magazine din România. Acestea comercializează aproximativ 100 de branduri naționale și internaționale, având peste 3.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
organizația patronală a retailerilor din românia
mall