Amazon, condamnat la amendă record pentru supravegherea unor angajați

Amazon, condamnat la amendă record pentru supravegherea unor angajați
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2024

Amazon France Logistique (AFL) a fost condamnat, în Franța, la o amendă de 32 milioane de euro de către Comisia națională pentru informatică și libertăți (CNIL) din cauza 'sistemului său de supraveghere a activității și a performanțelor angajaților excesiv de intruziv', transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

CNIL arată, într-un comunicat, că strângerea de date pe care o practică filiala gigantului american de distribuție online, prin scanerele pe care le utilizează angajații pentru procesarea coletelor, constituie 'un sistem de urmărire a activității și a performanțelor excesiv', scrie Agerpres.

Fondurile de pensii private obligatorii - active în creștere CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii private obligatorii - active în creștere

Scanerele înregistrează timpii de inactivitate mai mari de zece minute sau ritmul de procesare a coletelor 'aproape la secundă', arată CNIL.

Autoritatea de reglementare a sancționat AFL în baza Regulamentului general privind protecția datelor (RGPD) și a aplicat o amendă echivalentă cu circa 3% din cifra de afaceri a filialei.

Trei indicatori înregistrați de scanere și transmiși managerilor au atras în mod deosebit atenția CNIL.

În primul rând, așa-numitul 'stow machine gun', care semnalează când un articol este scanat 'prea rapid', în mai puțin de 1,25 secunde, și 'idle time', care semnalează o perioadă de inactivitate de peste 10 minute.

Un alt indicator măsoară timpul scurs 'între momentul în care angajatul și-a vizat legitimația la intrarea în depzit' și cel în care a scanat primul colet, a mai explicat CNIL pentru AFP.

Comisia consideră că acest sistem îi face pe angajați să justifice orice întrerupere, chiar și 'de 3 sau 4 minute', a activității scanerului, ceea ce 'pune pe ei o presiune continuă'.

'Suntem în profund dezacord cu concluziile CNIL care sunt factual incorecte și ne rezervăm dreptul de a face apel', a reacționat un purtător de cuvânt al Amazon într-un comunicat.

WhatsApp va avea o funcție de transferare directă a fișierelor CITEȘTE ȘI WhatsApp va avea o funcție de transferare directă a fișierelor

Mai multe mii de salariați sunt vizați de acești indicatori, notează CNIL, care a deschis o procedură în 2019 în urma unor articole de presă și a plângerilor unor angajați.

CNIL a mai sancționat AFL pentru faptul că nu a informat suficient angajații despre sistemul de supraveghere video, și a transmis că își 'rezervă dreptul de a face noi controale'.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
franța