ANPC: Fenomenul substituirii produselor obținute din lapte este încă frecvent practicat în unitățile de alimentație publică; 40% dintre unități folosesc grăsimi hidrogenate, dezinformând consumatorii

ANPC: Fenomenul substituirii produselor obținute din lapte este încă frecvent practicat în unitățile de alimentație publică; 40% dintre unități folosesc grăsimi hidrogenate, dezinformând consumatorii
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2019

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat peste șapte sute de unități de alimentație publică din întreaga țară pentru a verifica corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe baza de lapte. În urma controalelor s-a stabilit că 40 la sută dintre operatorii economici folosesc grăsimi hidrogenate, în locul produselor obținute din lapte – brânză, telemea, cașcaval, unt, dezinformând consumatorii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

ANPC, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA), a verificat, în perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019, atât în municipiul București cât și în toate municipiile reședința de județ, denumirea produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare, scrie News.ro.

Au fost verificate 708 unități, din care 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri și 11 magazine alimentare.

Grupul sud-african Naspers își separă activele internaționale, inclusiv eMag, și pregătește listarea noii companii la Amsterdam CITEȘTE ȘI Grupul sud-african Naspers își separă activele internaționale, inclusiv eMag, și pregătește listarea noii companii la Amsterdam

În urma controalelor, s-au constatat nereguli, constând în prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/cofetărie/fast-food etc. utilizând în procesul de fabricație specialități pe baza de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză, telemea de vacă, cășcaval, unt etc.

S-a mai constatat ”dezinformarea consumatorilor privind compoziția acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, cășcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus”.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 1.782.000 lei, dar și 177 sancțiuni cu avertisment.

”În urmă acțiunilor de control au fost trase următoarele concluzii: fenomenul substituirii produselor obținute din lapte (brânză, telemea, cășcaval, unt) este încă frecvent practicat în unitățile de alimentație publică: patiserii, pizzerii, fast-food-uri, cofetatii, restaurante/catering; din totalul celor 708 unități de alimentație publică verificate, un număr de 285 (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, dezinformând consumatorii”, a trasmis ANPC.

Potrivit sursei citate, ”substituirea produselor lactate cu specialități de grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor crează posibilități pentru activități ilicite și profituri majorate ale operatorilor economici prin înșelarea și în detrimentul consumatorilor”.

”Menționăm, însă, că, în urmă verificărilor din perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019,  s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, în comparație cu anul 2018, când procentul a fost de 74%”, a mai transmis ANPC.

În Municipiul București au fost controlate 93 de unități, constatându-se că 33 dintre acestea (35%) utilizau grăsimi hidrogenate și etichetau incorect, pentru abaterile constatate comisarii ANPC și ANSVSA aplicând amenzi în valoare de 296.000 lei.

Județele în care au fost aplicate cele mai mari sancțiuni de către comisarii ANPC și ANSVSA, sunt Bistrița (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) și Bihor (104.000 lei). La polul opus se află județele Alba (4.400 lei), Bacău (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei) și Călărași unde nu au fost aplicate santiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
lapte