Aspartamul este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum dacă este folosit cu moderație

Aspartamul este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum dacă este folosit cu moderație
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iul 2023

Îndulcitorul aspartam este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum în limitele deja convenite, au transmis două grupuri având legătură cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hotărârile sunt rezultatul a două grupuri de experți OMS separate, dintre care unul semnalează dacă există vreo dovadă că o substanță este un pericol potențial, iar celălalt care evaluează cât de mult risc prezintă acea substanță în viața reală, scrie News.ro.

Bonusuri pentru francezii care își repară hainele și pantofii uzați în loc să le arunce CITEȘTE ȘI Bonusuri pentru francezii care își repară hainele și pantofii uzați în loc să le arunce

Aspartamul este unul dintre cei mai populari indulcitori din lume, folosit in produse de la băuturile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra.

Într-o conferință de presă înainte de anunț, șeful pentru nutriție din cadrul OMS, Francesco Branca, a încercat să-i ajute pe consumatori să înțeleagă declarațiile aparent contradictorii, în special pe cei care apelează la îndulcitori artificiali pentru a evita zahărul.

„Dacă consumatorii se confruntă cu decizia de a lua cola cu îndulcitori sau una cu zahăr, cred că ar trebui luată în considerare o a treia opțiune – și anume să bea apă”, a spus Branca.

În prima sa declarație privind aditivul, anunțată vineri dimineațp, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului cu sediul la Lyon a declarat că aspartamul este un „posibil cancerigen”, conform The Guardian.

Această clasificare înseamnă că există dovezi limitate că o substanță poate provoca cancer.

Nu ia în considerare cât de mult ar trebui să consume o persoană pentru a fi expusă riscului, aspect analizat de un grup separat, comitetul mixt al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură pentru Aditivi Alimentari (JECFA), cu sediul la Geneva.

Altex și-a bugetat investiții de peste 17,5 milioane de euro CITEȘTE ȘI Altex și-a bugetat investiții de peste 17,5 milioane de euro

După ce și-a întreprins propria revizuire cuprinzătoare, JECFA a spus că nu are dovezi convingătoare ale efectelor nocive cauzate de aspartam și a continuat să recomande oamenilor să-și mențină nivelurile de consum de aspartam sub 40 mg/kg pe zi.

Acest nivel a fost stabilit pentru prima dată  în 1981, iar autoritățile de reglementare din întreaga lume au îndrumări similare pentru populațiile lor.

Mai mulți oameni de știință care nu sunt asociați cu actualele cercetări au spus că dovezile care leagă aspartamul de cancer sunt slabe. Asociațiile din industria alimentară și a băuturilor au spus că deciziile au arătat că aspartamul este sigur și o opțiune bună pentru persoanele care doresc să reducă zahărul în dieta lor.

OMS a spus că nivelurile de consum existente înseamnă că, de exemplu, o persoană cu o greutate între 60-70 kg ar trebui să bea mai mult de 9-14 doze de băutură acidulată zilnic pentru a depăși limita, pe baza conținutului mediu de aspartam din băuturi – aproximativ de 10 ori mai mult decât consumă majoritatea oamenilor.

„Rezultatele noastre nu indică faptul că consumul ocazional ar putea reprezenta un risc pentru majoritatea consumatorilor”, a spus Branca.

El a precizat că OMS nu îndeamnă companiile să elimine în întregime aspartamul din produsele lor, ci solicită moderație din partea producătorilor și consumatorilor. La începutul acestui an, OMS a spus că nu există nicio dovadă că îndulcitorii au ajutat la controlul greutății, ceea ce industria a contestat.

viewscnt
Afla mai multe despre
aspartam
oms