Cheltuielile pentru bunuri de larg consum au crescut

Cheltuielile pentru bunuri de larg consum au crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 feb 2024

Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum (FMCG) au crescut cu aproape 14% în 2023 față de anul anterior, iar volumele achiziționate de gospodării au revenit pe un trend ascendent (+2,3%), pe fondul temperării inflației în acest sector.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Spre comparație, avansul valoric al pieței FMCG a fost de 10,4% în 2022 față de anul anterior. Inflația a fost prezentă în peste 95% din categoriile FMCG relevante pentru consumul casnic (cu penetrare peste 2% în rândul gospodăriilor din România), se menționează într-un comunicat al companiei de consultanță Consumer Panel Services GfK România.

CONFIRMARE Flanco declanșează o extindere agresivă. A avut cel mai mare buget de investiții din istoria companiei. Terenuri mari cumpărate pentru investiții de tip greenfield CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Flanco declanșează o extindere agresivă. A avut cel mai mare buget de investiții din istoria companiei. Terenuri mari cumpărate pentru investiții de tip greenfield

"Pe de o parte avem volume în ușoară creștere anul trecut față de 2022, iar de cealaltă parte fenomenul de downtrading - adică migrarea shopperilor către produse din segmente inferioare de preț - continuă să ia amploare și să impacteze negativ valoarea pieței bunurilor de larg consum. Printre categoriile cel mai afectate de down-trade se numără îndulcitorii, bazele pentru mâncăruri și alte produse ce potențează gustul preparatelor în casă, brânză tofu sau untul", a afirmat Diana Scăunașu, managing director Consumer Panel Services GfK România, citată în comunicat.

La polul opus, încă există uptrading sau premiumizare în anumite categorii precum pralinele, batoanele energy&diet, sucul de roșii, brânză feta sau spumantele de baie.

Potrivit sursei citate, anul trecut s-a remarcat și o creștere semnificativă a promoțiilor în coșul de cumpărături al românilor. Astfel, produsele la promoție au ajuns să dețină o pondere valorică de peste 20% în totalul achizițiilor FMCG exclusiv Fresh Food realizate de gospodării.

"În 2023, gospodăriile din România au avut un comportament de cumpărare mai calculat: au făcut achiziții mai dese, dar în mare parte din categoriile monitorizate coșurile de cumpărături au fost mai mici (ca și număr de produse sau volum). Activitățile promoționale par să fi revenit în atenția tuturor: a crescut considerabil atât cota promoțiilor în valoarea totală a achizițiilor FMCG pentru consumul casnic, cât și importanța misiunilor de cumpărare promo-hunting: dacă în 2022, ponderea acestora în numărul total de acte de cumpărare înregistrate la nivel național era de 4,3%, anul trecut procentul a ajuns la 5,3%. Este un trend vizibil în toate canalele de vânzare, cu precădere în hypermaketuri, supermarketuri și online shops. În e-grocery, deja misiunile de cumpărare de tip promo-hunting reprezintă peste 16% din totalul actelor de cumpărare monitorizate", a subliniat Diana Scăunașu.

Datele Consumer Panel Services GfK mai arată că mărcile private și-au temperat avansul în ultimul an, raportând o rată de creștere în valoare de 16%, similară celei din segmentul Branded (ce reunește branduri de producători), astfel că ponderea Private Labels în totalul achizițiilor FMCG pentru consumul casnic s-a menținut la 25% în 2023. Acestea au reușit să avanseze cu un ritm superior brandurilor doar în hypermarketuri. La polul opus, performanța PL a fost slabă în supermarketuri, unde au înregistrat o stagnare a vânzărilor, în timp ce brandurile au avansat cu 14% în 2023 versus 2022.

Ministrul Agriculturii anunță un mecanism pentru a stabiliza toate prețurile la produsele agro-alimentare CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii anunță un mecanism pentru a stabiliza toate prețurile la produsele agro-alimentare

Comunicatul mai semnalează că, la nivelul canalelor de vânzare, discounterii au continuat să conducă topul creșterilor valorice cu un avans de peste 19%, în timp ce hypermarketurile și supermarketurile au avansat cu un ritm de circa 10% anul trecut față de 2022. Mai mult, discounterii au devenit prima opțiune a românilor pentru achizițiile FMCG pentru consumul casnic, devansând hypermarketurile, cât și comerțul tradițional.

"Este primul an în care se întâmplă această rocadă în retail și ne așteptăm că discounterii să continue dezvoltarea în comerțul local peste ritmul pieței. Anul trecut am asistat la apariția unui format nou de discount și am remarcat investiții semnificative în expansiunea rețelelor de profil. Dezvoltarea acestora s-a realizat nu doar pe fondul expansiunii în teritoriu, ci și prin atragerea de noi cumpărători și prin fidelizarea acestora. Un indiciu este faptul că cea mai mare creștere a frecvenței de cumpărare în 2023 față de anul anterior s-a înregistrat în discounteri. Analizele noastre speciale pe retail ne arată că discounterii câștigă teren luând cu precădere din cota de piață a hypermarketurilor, a supermarketurilor și a comerțului tradițional", a explicat Diana Scăunașu.

În ceea ce privește penetrarea formatelor de retail, aici s-au remarcat anul trecut magazinele online și cele moderne de proximitate, cu cele mai mari rate de creștere față de 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
cheltuieli
bunuri de larg consum
gfk