Companii occidentale mari, precum Ikea și Leroy Merlin, investesc miliarde de dolari în Rusia

Companii occidentale mari, precum Ikea și Leroy Merlin, investesc miliarde de dolari în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2016

Companii occidentale mari, precum Ikea și Lerroy Merlin, investesc miliarde de dolari în Rusia, tendința putând fi observată chiar și înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite, care a mărit speranțele de îmbunătățire a relațiilor cu administrația de la Kremlin, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Retaileri importanți cum sunt Ikea și Leroy au început să investească miliarde de dolari în magazine noi și fabrici, mizând pe revenirea apetitului pentru consum în Rusia, după doi ani de recesiune, scrie News.ro.

Ikea va investi 1,6 miliarde de dolari în noi magazine, în următorii cinci ani. Leroy Merlin a anunțat în septembrie un plan în valoare de 2 miliarde de euro pentru a crește de peste două ori numărul de magazine din Rusia, într-un interval similar.

Grupul farmaceutic Pfizer construiește în Rusia o fabrică de medicamente, în timp ce Mars extinde fabricile producătoare de gumă de mestecat și de hrană pentru animale de companie.

”Este momentul pentru investiții. Cred cu tărie în potențialul pe termen lung al pieței rusești”, a spus Walter Kadnar, directorul Ikea în Rusia.

Producătorul suedez de mobilă a deschis un magazin în Rusia acum cinci ani, dar în această toamnă a inaugurat o fabrică de mobilă în apropiere de St. Petersburg, în urma unei investiții de 60 de milioane de dolari, și a cumpărat teren pentru un al treilea Mega mall în apropierea acestui oraș.

Investițiile străine au fost aproape blocate în Rusia, care în ultimii doi ani a fost în conflict cu Occidentul, din cauza anexării Crimeii, și în recesiune.

Companii precum General Motors au renunțat la operațiunile din Rusia. Pentru multe dintre companiile care au rămas, acum este momentul să reia investițiile, pentru a avea un avans în fața concurenților.

Taxele impuse șoferilor vor fi modificate. Noile sume de plată CITEȘTE ȘI Taxele impuse șoferilor vor fi modificate. Noile sume de plată

Deprecierea rublei, care a decimat valoarea profiturilor calculate în dolari și euro, a dus însă la scăderea costurilor de producție. După unele estimări, acestea ar fi mai scăzute față de cele din China.

“Ultimii 2-3 ani au fost un dezastru. Acum, situația se schimbă, cursul rublei s-a stabilizat, iar economia Rusiei va reveni la creștere, conform estimărilor”, a spus Frank Schauff, șeful Asociației Companiilor Europene în Moscova.

Potrivit Guvernului, forumul anual al investitorilor străini a atras în septembrie cel mai mare număr de participanți din ultimul deceniu.

Investițiile străine directe au crescut la 8,3 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului, peste nivelul de 5,9 miliarde de dolari consemnat în anul 2015, arată datele băncii centrale.

Pentru 2017, Guvernul de la Moscova anticipează o creștere economică de 0,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
leroy merlin