Consiliul Concurenței a lansat Monitorul prețurilor la alimente

Consiliul Concurenței a lansat Monitorul prețurilor la alimente
scris 15 oct 2019

Consiliul Concurenței a lansat Monitorul prețurilor produselor alimentare, platforma online care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalii comercianți cu amănuntul de produse alimentare și care afișează informații despre aproximativ 30.000 de produse comercializate în peste 1.700 de magazine.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Prin intermediul platformei, consumatorii pot identifica atât magazinele disponibile în zona în care se află, magazinele în care sunt disponibile produsele pe care doresc să le achiziționeze, precum și prețurile practicate de acestea. Astfel, consumatorii fac o alegere motivată între ofertele mai multor magazine, fapt ce contribuie la amplificarea concurenței pe piața de retail alimentar. Până în acest moment, lanțurile de magazine care participă la proiect sunt Carrefour, Kaufland, Penny, Selgros, Mega Image, Lidl, Cora și Auchan, scrie News.ro.

Subway, cel mai mare lanț american de restaurante fast-food, se extinde în România CITEȘTE ȘI Subway, cel mai mare lanț american de restaurante fast-food, se extinde în România

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat marți că se așteaptă la un număr mare de utilizatori în primele zile, cum s-a întâmplat și la lansarea Monitorului prețurilor carburanților.

"Platforma funcționează tehnic bine, dar ea e desenată, gândită pentru un anumit număr de utilizatori. Se prea poate ca în primele zile interesul să fie atât de mare încât să depășim acest număr și uneori pot să apară întârzieri. Experiența de la comparatorul pentru combustibili ne-a arătat că soluția tehnică e bună, produsul e fiabil. Sunt convins că pe termen mediu lucrurile vor merge bine", a declarat marți președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o conferință de presă.

Acesta afirmă că produsul va fi îmbunătățit pe parcurs, iar autoritatea de concurență se va asigura că informațiile furnizate consumatorilor sunt actualizate și sunt corecte.

”Începând de astăzi avem platforma Monitorul prețurilor în formulă completă. Dacă până acum putea fi accesat doar Monitorul prețurilor carburanților, de astăzi, consumatorii pot verifica atât prețurile alimentelor, dar și ale carburanților, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la locațiile fizice ale magazinelor, respectiv ale benzinăriilor. Practic, au la îndemână un instrument pe care îl pot folosi pentru a-și planifica cumpărăturile și alimentarea, fără a avea surprize atunci când ajung la magazin sau la benzinărie. Vor ști care dintre comercianți are cea mai bună ofertă, precum și suma de bani pe care o vor cheltui, deoarece au calculat-o în prealabil”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Monitorul prețurilor produselor alimentare reprezintă varianta actualizată a proiectului pilot, lansat în 2016, accesibil doar în regiunea București-Ilfov, care afișa prețurile pentru 128 de produse (64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea erau disponibile două prețuri de produs individual: cel mai ieftin și cel mai bine vândut).

În forma actuală, Monitorul prețurilor produselor alimentarepoate fi accesat la nivelul întregii țări de pe mobil, tabletă sau PC și afișează informații despre aproximativ 30.000 de produse comercializate în peste 1.700 de magazine.

Aplicația pentru mobil poate fi descărcată din Google Play sau App Store, iar platforma web poate fi accesată la adresa www.monitorulpreturilor.info.

Aplicația Monitorul prețurilor este dezvoltată de compania Maguay, iar căutările și consultarea aplicației pot fi efectuate doar pe teritoriul țării. Consiliul Concurenței gestionează platforma, dar datele/informațiile sunt încărcate în aplicație, la nivel național, de către companiile partenere.

Proiectul Libra s-a angajat să își continue activitatea și a selectat cinci membri ai consiliului său de administrație CITEȘTE ȘI Proiectul Libra s-a angajat să își continue activitatea și a selectat cinci membri ai consiliului său de administrație

Proiectul are o valoare totală de 1,42 milioane lei, fără TVA (305.880 euro) și este finanțat integral de la bugetul de stat.

Autoritatea de concurență a inițiat proiectul Monitorul prețurilor în 2016, având ca partener instituțional Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

În luna iulie a acestui an Consiliul Concurenței a lansat Monitorul prețurilor carburanților, una dintre componentele Monitorului Prețurilor, care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalele rețele de distribuție a carburanților auto. Cele mai recente rezultate arată că platforma a înregistrat în jur de 1,8 milioane de căutări, la trei luni și jumătate de la lansare.

Consiliul Concurenței a lansat la 1 iulie 2019 platforma Monitorul Prețurilor pentru Carburanți, care conține informații despre tarifele practicate în marile lanțuri de benzinării din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
monitorul prețurilor