Controale în piețe, la abatoare și comercianții de alimente, până după Anul Nou

Controale în piețe, la abatoare și comercianții de alimente, până după Anul Nou
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2019

Inspectorii Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vor începe la sfârșitul acestei luni controale specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Controalele vor fi desfășurate în perioada 28 noiembrie 2019 - 7 ianuarie 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare și certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, sau care conțin carne de porc", a comunicat ANSVSA.

La nivelul DSVSA județene și, respectiv a municipiului București, vor fi constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratelor de Poliție județene, și, respectiv, al municipiului București, vor efectua controale oficiale privind verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unități de abatorizare, dar și a modului de respectare a cerințelor legislație aplicabile comerțului cu porcine, carne de porc și produse din carne de porc și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.

Atenție, încep controalele privind vânzarea articolelor pirotehnice! Vor dura 2 luni, iar unii comercianți pot fi închiși CITEȘTE ȘI Atenție, încep controalele privind vânzarea articolelor pirotehnice! Vor dura 2 luni, iar unii comercianți pot fi închiși

De asemenea, vor fi realizate controale în trafic, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratelor de Poliție județene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.

Inspectorii sanitari-veterinari vor controla și respectarea normelor în vigoare privind comercializarea ouălor și produselor din ouă, laptelui și produselor lactate, precum și peștelui și produselor din pescuit.

"Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: piețele agro-alimentare, abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.). Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare", arată ANSVA.

Autoritatea anunță că este interzisă comercializarea produselor și alimentelor de origine animală în spații improvizate, adică în sistem de vânzare stradal, nesupuse controlului sanitar-veterinar.

Surpriză: Homefresh, startup-ul din România ce livrează mâncare la domiciliu și care a primit în acest an o finanțare de 250.000 de dolari, se închide CITEȘTE ȘI Surpriză: Homefresh, startup-ul din România ce livrează mâncare la domiciliu și care a primit în acest an o finanțare de 250.000 de dolari, se închide

Cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale, respectiv târgurile de Crăciun.

La nivelul unităților de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se va verifica respectarea cerințelor pentru înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, dar și cerințele de igienă și de trasabilitate a produselor alimentare.

ANSVSA va asigura servicii permanente, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, atât la nivel județean cât și în municipiul București, în perioadele 28 noiembrie - 24 decembrie și 27 decembrie 2019 - 7 ianuarie 2020. La sediile DSVSA județene și ale circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

De asemenea, vor fi afișate locațiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc.

viewscnt
Afla mai multe despre
control
ansvsa
pieta
abator
vanzator
comrciant
magazin
sarbatori
anul nou