Declin neașteptat al vânzărilor cu amănuntul în zona euro, parțial din cauza Germaniei

Declin neașteptat al vânzărilor cu amănuntul în zona euro, parțial din cauza Germaniei
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2021

Vânzările cu amănuntul din zona euro au înregistrat o scădere neașteptată în septembrie, din cauza performanțelor scăzute din Germania, dar și a vînzărilor slabe de produse nealimentare, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, vânzările cu amănuntul, care sunt un indicator al cererii de consum, au scăzut în septembrie cu 0,3% comparativ cu luna precedentă, fiind însă mai mari cu 2,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, scrie News.ro.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Analiștii intervievați de Reuters anticipau pentru zona euro o creștere lunară de 0,3% în septembrie și de 1,5% față de intervalul similar al anului 2020.

În condițiile în care prețurile energiei sunt în creștere, ca și numărul cazurilor de Covid-19, iar problemele din lanțurile de aprovizionare continuă, este de așteptat că reticența consumatorilor să devină mai mare în următoarele luni.

Această tendință este scoasă în evidență de datele referitoare la intențiile de achiziții ale managerilor de companii, care arată că dezvoltarea afacerilor a încetinit în octombrie la minimul ultimelor șase luni.

Un alt factor care va reduce puterea de cumpărare a oamenilor este prețul mare al petrolului.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Potrivit Eurostat, vânzările de carburanți auto au urcat cu 1% în septembrie, iar cele de alimente, băuturi și tutun cu 0,7%.

Vânzările de produse nealimentare au scăzut însă cu 1,5%. Vânzările prin internet și comenzi prin poștă au scăzut cu 1,4%.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, a înregistrat cea mai mare scădere lunară a vânzărilor cu amănuntul, de 2,5%, urmată de Finlanda și Olanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzari
germania