Dezbatere la Curtea de Apel Iași despre sigla Nike: E o râmă, o virgulă sau o sanie? O femeie care vindea pantofi ce îi imitau pe cei produși de compania americană a fost condamnată la închisoare

Dezbatere la Curtea de Apel Iași despre sigla Nike: E o râmă, o virgulă sau o sanie? O femeie care vindea pantofi ce îi imitau pe cei produși de compania americană a fost condamnată la închisoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2023

Un proces privind vânzarea unor pantofi sport a prilejuit o dezbatere intensă asupra siglei care apărea pe aceștia. Pentru reprezentanții Nike, era evident sigla sa. Pentru administratoarea micii firme care îi vindea, era un soi de râmă. Pentru judecătorii vasluieni, o virgulă cu o gâlmă sau poate o sanie. Curtea ieșeană de Apel a fost chemată să decidă și a stabilit că nu sigla contează, ci felul în care arată pantofii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deținătoarea unui magazin dintr-o piață ieșeană a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni la legea privind mărcile și indicațiile geografice. Femeia expusese la vânzare 85 de perechi de pantofi sport marcați cu o siglă pe care polițiștii vasluieni au considerat-o a fi similară celei a Nike. Cum magazinul femeii nu făcea parte dintre distribuitorii autorizați ai companiei, era pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 luni și 2 ani sau cu amenda, relatează Ziarul de Iași.

Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor CITEȘTE ȘI Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor

În fața magistraților Judecătoriei Bârlad, femeia a afirmat că ea comandase cele 85 de perechi de pantofi online, având actele de proveniență a mărfii. Pe pantofi nu era inscripționată numele companiei „Nike”. De altfel, ea nici nu comercializa adidași de firmă, iar clienții săi nu aveau impresia că ar cumpăra altceva decât niște încălțări oarecare.

Pentru ea, „erau doar pantofi sport cu un semn în formă de râmă” pe care îi vindea de 25 de ani, arată G4Media.ro

Magistrații vasluieni au analizat marca de pe pantofi, comparând-o cu simbolul Nike. „Se poate observa cu ușurință că pe toate perechile de pantofi există un semn în formă de virgulă, dar care are, aproximativ în partea de mijloc, o proeminență ușor de observat, care face ca semnul să difere de cel al firmei Nike, devenind astfel un semn diferit, mai degrabă în formă de sanie (sau de râmă, cum au susținut inculpata și martorul audiat), decât de virgulă”, au apreciat aceștia. Ca urmare, judecătorii au dispus achitarea inculpatei și restituirea pantofilor confiscați de polițiști.

Sentința a fost contestată de reprezentanții distribuitorului român al Nike. Reanalizând dosarul, magistrații Curții de Apel au considerat că judecătorii vasluieni greșiseră în apreciere și că întreaga formă a pantofilor seamănă cu cei produși de Nike.

Încep lucrările la centura Comarnic. Termenul de finalizare a investiției - noiembrie 2024 CITEȘTE ȘI Încep lucrările la centura Comarnic. Termenul de finalizare a investiției - noiembrie 2024

„Faptul dacă un produs poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare se apreciază, în general, mai mult după asemănări, decât după deosebiri, avându-se în vedere întregul mărcii, analizând aranjamentul desenelor, distribuția lor, forma, culoarea și impresia generală asupra publicului consumator”, au explicat magistrații ieșeni.

Curtea de Apel a găsit-o vinovată pe comerciantă, condamnând-o la 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea, ea va trebui să plătească și daune materiale în valoare de 1.812 euro și daune morale echivalente cu dublul acestei sume, respectiv 3.624 euro.

Sentința Curții ieșene de Apel este definitivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
nike
logo
iasi