EXCLUSIV Scandia Food are mari probleme în Spania cu prima achiziție externă: A băgat-o în insolvență. Angajații au ieșit pe stradă împotriva proprietarului român. Directorul general: O experiență din care învățăm!

EXCLUSIV Scandia Food are mari probleme în Spania cu prima achiziție externă: A băgat-o în insolvență. Angajații au ieșit pe stradă împotriva proprietarului român. Directorul general: O experiență din care învățăm!
scris 30 iun 2020

Producătorul pateurilor și conservelor de carne Bucegi și Scandia Sibiu, Scandia Food, care activează de 98 de ani pe piața locală și a ajuns liderul pieței conservelor pe bază de carne din România, are mari probleme cu prima sa achiziție din străinătate, fabrica spaniolă de alimente din pește și fructe de mare Thenaisie Provote. Scandic a băgat-o acum în insolvență, la exact 2 ani de la cumpărare. O decizie care a generat proteste pe străzile orașului spaniol și o situație inversă celei oarecum obișnuite, în care nu angajații români se revoltă împotriva investitorului străin, ci salariați din străinătate acuză proprietarul român. Cauzele sunt explicate pentru Profit.ro de către directorul general al Scandia Food, într-o declarație ce poate fi văzută mai jos.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania spaniolă este pe piață din 1904, are o fabrică în O Grove și 125 de angajați, având în portofoliu brandurile Grandes Hoteles (pentru sectorul serviciilor hoteliere), Pombiñas și Fisterra. De funcționarea fabricii depind indirect alți 200 de angajați spanioli.

INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării” CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”

Scandia Food a intrat pe nișa conservelor de pește în urmă cu 4 ani, în februarie 2016, cu brandul Lotka, poziționat pe segmentul premium, în contextul creșterii vânzărilor din respectiva categorie, acestea fiind fabricate cu ajutorul unui producător bulgar.

Doi ani mai târziu, în aprilie 2018, Scandia Food a cumpărat producătorul spaniol de alimente din pește și fructe de mare Thenaisie Provote, într-o tranzacție de 2,8 milioane euro.

Progrese în reglementarea recunoașterii faciale CITEȘTE ȘI Progrese în reglementarea recunoașterii faciale

Tranzacția ar fi trebuit să permită Scandia să își întărească poziția pe piața românească de conserve de pește, dar și să fie prezentă pe alte piețe. Astăzi, Scandia Food este lider pe piața conservelor pe bază de carne din România, conducȃnd detașat nișa pateului cu ficat, cu o cotă de piață în volum de peste 46%.

La acel moment, Profit.ro a prezentat cifre care indicau că Thenaisie a realizat în 2017 o cifră de afaceri de 29,8 milioane euro , comparativ cu 24,9 milioane euro în anul anterior, când a avut însă o pierdere de 2,2 milioane euro, având contractate și credite bancare de peste 11 milioane euro, care ar trebui restituite până în 2027.

După achiziție, Scandia a încercat să ridice gradul de competitivitate a fabricii, cu investiții în modernizarea instalațiilor industriale,  reînnoirea catalogului de conserve cu noi referințe gastronomice, precum gama „7 Rías” de sardine proaspete și „Grandes Hoteles Línea Negra”, cu un profil premium, pe lângă semnarea de noi contracte de furnizare cu lanțuri precum Alcampo.

FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare CITEȘTE ȘI FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare

Eforturi, se pare, inutile, deoarece ultimele date analizate de Profit.ro relevă că fabrica spaniolă are în continuare datorii ridicate, de 5 milioane euro, și un total de 464 de creditori. Pe acest fond, proprietarul român a cerut insolvența fabricii, iar angajații din Spania se tem că vor merge spre faliment.

Presa spaniolă susține și că Scandia, după majorarea de capital de 2,85 milioane euro, din momentul achiziției, ar fi redus capitalul la zero, printr-o nouă operațiune, și l-ar fi suplimentat ulterior cu doar 50.000 euro, într-o "operațiune-acordeon", și că la acel moment angajații ar fi fost avertizați asupra problemelor economice.

EXCLUSIV Daniel Boaje pleacă de la șefia McDonald\'s România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Daniel Boaje pleacă de la șefia McDonald's România

Acum, sindicatul s-a mobilizat, inclusiv cu proteste pe stradă, și a cerut și intervenția politicienilor. Cei mai receptivi au fost primarul din O Grove și candidatul la Parlament al partidului naționalist BNG, Luis Bará, care a promis că va da "o bătălie pentru a menține fabrica".

Este așteptată și intervenția ministrului spaniol al Industriei, Francisco Conde. Până atunci, peste 4.000 de persoane - salariați și localnici - au ieșit pe stradă să protesteze, cerând proprietarului român să nu închidă fabrica. „Vrem să muncim, nu să cerșim!”, a fost una dintre lozinci.

EXCLUSIV Scandia Food are mari probleme în Spania cu prima achiziție externă: A băgat-o în insolvență. Angajații au ieșit pe stradă împotriva proprietarului român. Directorul general: O experiență din care învățăm!

În plus, sindicatul face presiuni asupra proprietarului român, Scandia Food, să accepte o ofertă a omului de afaceri spaniol Alfonso Caneiro. Acesta a început deja negocierile cu băncile creditoare, promițând cumpărarea acțiunilor de la Scandia, o majorare de capital de circa 2 milioane euro și renegocierea unor datorii de 5,2 milioane euro către principalii creditori. Ulterior, însă, el și-a retras oferta acuzând proprietarul român că nu ar fi interesat să discute și, implicit, să salveze fabrica. El acuză Scandia că ar avea o poziție inabordabilă.

Pe lângă oferta avansată de Caneiro, ar exista o propunere de preluare și din partea grupului catalan care deține brandul Conservas Dani, cu o fabrică în Carnota, dar care nu ar fi la fel de concretă.

EXCLUSIV Regulile care vor fi impuse clienților pe terasele restaurantelor și barurilor: Mască doar în anumite zone CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Regulile care vor fi impuse clienților pe terasele restaurantelor și barurilor: Mască doar în anumite zone

Contactat de Profit.ro, Andrei Ursulescu, Director General Scandia Food, a confirmat intrarea în insolvență a fabricii din Spania, precizând însă că va fi derulat un plan de reorganizare. Planul ar urma să includă o majorare de capital, investiții, asigurarea locurilor de muncă.

Cum s-a ajuns în această situație? Dificultățile financiare cu care compania Thenaisie Provote s-a confruntat înainte de a fi preluată de către Scandia, competitivitatea pieței spaniole precum și suportul inexistent din partea partenerilor financiari spanioli, corelate cu contextul pandemiei de COVID-19, au dus la această situație neplăcută, explică directorul general. El punctează inclusiv diferențele culturale dintre România și Spania, ca și distanța dintre cele două țări, o lecție din care poate fi învățat și cât de important este arealul geografic apropiat în momentul luării unei decizii de extindere a business-ului.

"În acest moment, rolul nostru este de a ne asigura ca întreg procesul de insolvență cu reorganizare să se desfășoare în termeni legali, transparenți, prin îndeplinirea tuturor cerințelor impuse de un astfel de proiect, astfel încât compania să beneficieze de un plan viabil de redresare, care să includă majorare de capital, plan de investiții, asigurarea locurilor de muncă etc.

Grupul din România, recunoscut de către partenerii săi drept un jucător strategic în piețele în care activează, este o entitate solidă și stabilă financiar, care a susținut constant, încă de la preluare, business-ul din Spania din punct de vedere operațional, comercial și financiar. Estimăm că vom închide semestrul I 2020 cu o creștere considerabilă față de rezultatele anului trecut din aceeași perioadă, focusul rămânând în continuare pe atingerea obiectivelor strategice trasate pentru anul în curs.

Proiectul din Spania îl privim ca pe o experiență din care am învațat multe lucruri care ne vor fi de folos pe viitor. Situația complet neprevăzută cauzată de pandemia de Covid-19, corelată cu competitivitatea pieței spaniole precum și diferențele culturale, cât și distanțele dintre cele 2 țări ne-au demonstrat în cadrul acestui proiect cât de important este arealul geografic apropiat în momentul luării unei decizii de extindere a business-ului.

EXCLUSIV Netopia Payments intră pe o nouă nișă - va ajuta restaurantele să găsească furnizori de servicii de livrare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Netopia Payments intră pe o nouă nișă - va ajuta restaurantele să găsească furnizori de servicii de livrare

În continuare ne vom concentra pe consolidarea poziției pe care o ocupăm pe piața din România, care prezintă numeroase oportunități de creștere și dezvoltare.

Rămânem în continuare deschiși oportunităților de extindere prin achiziția unor jucători cu notorietate din sectorul alimentar pentru atragerea de noi volume, alături de impulsionarea canalului de export, care a devenit unul din pilonii strategiei adoptate, precum și de intrarea pe noi categorii", spune directorul general al Scandia Food pentru Profit.ro.

La momentul preluării de către Scandia Food, conform datelor prezentate atunci, compania spaniolă avea o capacitate de producție de aproximativ 5.500 tone conserve tranzacționate, din care peste 15% exportate în Portugalia, Franța, Germania, Italia, Japonia, Suedia, Norvegia, Croația, Luxemburg, Venezuela, Columbia, Statele Unite, Costa Rica și Puerto Rico. 

Scandia Food are în portofoliul său branduri precum Scandia Sibiu, Bucegi, Sadu și Lotka și exportă produsele în toate țările Uniunii Europene, Canada și Republica Moldova. Anul trecut a adăugat în portofoliu brandul Sunset - produse de tip caju, fistic, fructe nobile.

În septembrie 2016, Scandia Food a cumpărat și fabrica de conserve Rotina din Hunedoara de la antreprenorii locali Ion Pîrjol și Marcel Manole, care o dețineau în proporții egale.

Scandia Food a încheiat anul 2018, conform ultimelor date raportate, cu afaceri de 244,4 milioane lei și un profit net de 3,5 milioane lei, cu aproape 600 de angajați.

EXCLUSIV Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“

Fabrica Scandia de la Sibiu își are originile în 1922, când a fost înființată de germanul Josef Theil, iar în 2001 a fost preluată de actualii proprietarii, devenind o companie cu capital integral privat. În 2010, acționarii au investit 40 milioane euro într-o nouă fabrică la Sibiu.

Ulterior, compania intrat și pe segmentul de restaurante, deținând 3 restaurante în București, în marile centre comerciale.

Profit.ro a anunțat recent că Scandia pregătește și o investiție de peste 30 de milioane de euro pe piața imobiliară din Sibiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
scandia
bucegi
pate
conserve
afaceri
retail