Firma noului secretar de stat Ilan Laufer și-a cerut insolvența și trebuie să spună dacă vrea direct faliment. A pierdut și un proces cu Țiriac

Firma noului secretar de stat Ilan Laufer și-a cerut insolvența și trebuie să spună dacă vrea direct faliment. A pierdut și un proces cu Țiriac
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 ian 2017

Retail Group, fosta firmă de real estate a lui Harry-Ilan Laufer (33 de ani), numit secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat de către premierul Sorin Grindeanu pe 18 ianuarie, și-a cerut pe 10 ianuarie, la Tribunalul București, intrarea în insolvență. Ilan Laufer a cedat firma și postul de administrator al acesteia fratelui său mai mic Yonatan Laufer (24 de ani), care deținea de anul trecut o participație marginală la Retail Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ilan Laufer, fondatorul companiei Retail Group și cel care a intermediat intrarea retailerului de îmbrăcăminte H&M în România, a fost numit secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pe 18 ianuarie. El a mai lucrat pentru Guvern în calitate de consilier la Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism în perioada 2013-2014, inclusiv în mandatul de ministru delegat în Cabinetul Ponta al actualului său șef, Florin Jianu.

Anterior, însă, pe 10 ianuarie , Retail Group SRL și-a cerut insolvența la Tribunalul București. La primul termen, instanța a cerut firmei să precizeze dacă vrea să intre direct în faliment.

"Amână cauza, pentru a se depune de către debitor certificat constatator eliberat de ONRC și Hotărârea Adunării Generale a Ascociațiilor/Acționarilor dacă se solicită deschiderea procedurii simplificate", se arată în soluția pronunțată de Tribunalul București pe 20 ianuarie. Următorul termen de judecată a fost fixat pe 3 februarie.

Mica Unire a două țări sărace care au rămas sărace CITEȘTE ȘI Mica Unire a două țări sărace care au rămas sărace

Ultimele date publice disponibile arată că, la finalul anului 2015, Retail Group SRL avea capitaluri proprii negative, de -1,03 milioane lei, și datorii totale de peste 1,1 milioane lei. Firma a terminat anul respectiv cu pierderi de 495.000 lei, duble față de 2014, iar cifra de afaceri s-a înjumătățit, la 1,11 milioane lei.

În vara anului trecut, Retail Group SRL a pierdut un proces cu compania auto a miliardarului Ion Țiriac, Țiriac Auto SRL, fiind obligată să plătească în total aproape 87.000 lei, reprezentând o datorie de 83.528 lei (debit principal și dobândă legală calculată din ianuarie 2015), plus decontarea taxei de timbru plătite de reclamantă, de 3.229 lei.

Potrivit termene.ro, la finalul săptămânii trecute, la ONRC a fost înregistrată retragerea lui Ilan Laufer din firma Retail Group SRL, prin cedarea părților sociale către fratele său mai mic Yonatan Laufer, care este în prezent asociat unic al companiei. Noul secretar de stat din Guvernul Grindeanu i-a cedat fratelui său și poziția de administrator al Retail Group SRL. Yonatan Laufer intrase în firmă în mai anul trecut, prin preluarea unei participații marginale, de 3,225%.

Piața neagră a țigaretelor a atins cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 CITEȘTE ȘI Piața neagră a țigaretelor a atins cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011

Yonatan Laufer împlinește 24 de ani în martie, a absolvit ASE-ul și este în prezent student la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davilla din București. Partenera sa, Ilinca Brătilă, a absolvit tot ASE-ul, în urmă cu doi ani, și este din 2014 Sales and Business Development Assistant la Retail Group. 

Pe site-ul Retail Group se precizează că, luna aceasta, Ilan Laufer s-a retras din compania pe care a fondat-o. El controlează însă în continuare, ca asociat și administrator unic, o altă firmă, Retail Group Advisors SRL, înființată în 2015, an în care a înregistrat un profit net de 103.393 lei, la o cifră de afaceri de 1,1 milioane lei.

Ilan Laufer, de origine israeliană, și-a început cariera în 2002 la agenția de real estate BC Richard Ellis, fiind numit acolo Senior Broker. Ulterior, în 2004, a trecut pe poziția de Development Manager la Time-Out, brand de haine din Cehia, pentru care a dezvoltat o rețea de 15 magazine. În 2005 semnează cu fondul de investiții NCH ca Sale Manager pentru lanțul de centre comerciale Winmarkt, unde realizează Grand Center Ploiești, un centru comercial de 40.000 metri pătrați.

În 2012 Ilan Laufer este numit vicepreședinte al Holdingului Elita 5, condus de Alexandru Pincevschii, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Republica Moldova.

Trump va cere șefilor de companii auto să crească producția și numărul angajaților în SUA CITEȘTE ȘI Trump va cere șefilor de companii auto să crească producția și numărul angajaților în SUA

Noul secretar de stat din Guvernul PSD-ALDE Grindeanu este invitat constant din 2014, ca analist, la postul de televiziune Antena 3, în special la emisiunea pe teme economice și de business Daily Income.

Ilan Laufer este un susținător asumat al PSD, filmând și un clip electoral pentru social-democrați în campania pentru ultimele alegeri parlamentare. În noiembrie 2014, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, presa a scris că omul de afaceri a primit amenințări antisemite după ce și-a exprimat pe Facebook susținerea pentru candidatul PSD Victor Ponta și a anunțat că a votat pentru acesta.

Laufer este și un subiect frecvent al presei mondene, în special după căsătoria sa cu Alina Crăciun, fosta soție a vedetei Antena 1 George Papagheorghe, supranumit Jorge.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a fost înființat de noul Cabinet, prin transferul activităților și a structurilor din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, mediului de afaceri, comerțului, antreprenoriatului și investițiilor străine de la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Titularul portofoliului de ministru este Florin Jianu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ilan lauder
retail group
h&m
psd
victor ponta
antena 3
ion tiriac
nch
winmarkt