FOTO Gabriel Liiceanu intră pe o nouă piață, deschizând brutărie și librărie în același magazin

scris 13 iun 2018

La inițiativa lui Gabriel Liiceanu, Librăriile Humanitas au deschis recent în Cotroceni, pe strada Louis Pasteur 38, sub numele "La petite bouffe" (zisă și "La pisicul ghiftuit"), o brutărie-patiserie artizanală laolaltă cu o librărie. Noua investiție își propune să răspundă nevoii de produse de patiserie artizanale și, în plus, facilitează accesul la cadouri, precum cărțile și produsele japoneze.

Humanitas și-a dorit să pună aici laolaltă, după cum spun reprezentanții companiei pentru Profit.ro, pâinea trupului și pâinea cuvântului, brutăria artizanală și librăria, gustul bun al pâinii și bunul gust al libertății.

Ideea acestui nou tip de business i-a venit lui Gabriel Liiceanu pe de o parte plecând de la binomul pâinea ca hrană a trupului - cartea ca hrană a minții, iar pe de alta, plecând de la o nevoie cotidiană a sa: filosoful mergea în fiecare sâmbătă dimineața din Cotroceni în cartierul Floreasca, la Rue du Pain, de unde-și făcea provizia de pâine artizanală și croissante pentru o săptămână, scoțând apoi porția zilnică din congelator.

FOTO Omul de publicitate Bogdan Naumovici a deschis cel mai mare poligon indoor de tir din România. De Valentine\'s Day, femeile singure care urăsc această sărbătoare au o țintă specială CITEȘTE ȘI FOTO Omul de publicitate Bogdan Naumovici a deschis cel mai mare poligon indoor de tir din România. De Valentine's Day, femeile singure care urăsc această sărbătoare au o țintă specială

S-a gândit că mulți locuitori din zonă, în general persoane ocupate, și-ar dori să cumpere zilnic produsele de patiserie artizanală proaspete. Și astfel a apărut La petie bouffe, zisă și La pisicul ghiftuit (asta pentru că în Cotroceni, a explicat el, sunt foarte multe pisici), iar pâinea trupului și cea a minții (cartea) au fost puse, astfel, împreună.

FOTO Gabriel Liiceanu intră pe o nouă piață, deschizând brutărie și librărie în același magazin

Patiseria are 40 de metri pătrați și ocupă parterul unei vile interbelice. Are mese atât în interior, cât și în mica grădină din fața magazinului. Aici se oferă cafele, prăjituri, mici gustări și o selecție de bere artizanală, vinuri și băuturi răcoritoare. Majoritatea produselor de la parter sunt din gama de brutărie și patiserie și sunt aduse în fiecare dimineață din cuptoarele de la Rue du Pain. Spațiul acoperă și o parte de cadouri (produse japoneze de la magazinul Takumi, deschis de Librăriile Humanitas cu doi ani în urmă în centrul Capitalei, pe Bulevardul Magheru).

Mircea Dinescu are \'\'lipici\'\' la străini. Turiștii din alte țări mănâncă 40.000 de sarmale pe an la restaurantul lui, după o rețetă agreată și de Sadoveanu CITEȘTE ȘI Mircea Dinescu are ''lipici'' la străini. Turiștii din alte țări mănâncă 40.000 de sarmale pe an la restaurantul lui, după o rețetă agreată și de Sadoveanu

În fiecare zi, fiecare client primește "Povestea zilei", un pliant cu o poveste cu tâlc, alta în fiecare zi, prin care se încurajează deschiderea apetitului pentru citit. "Avem și un colț de carte pentru copii, foarte apreciat de părinții sau bunicii care trec pe la noi după ce ies de la grădinițele/școlile din cartier", a declarat pentru Profit.ro Ionuț Trupină, managerul general al Librăriilor Humanitas.

FOTO Gabriel Liiceanu intră pe o nouă piață, deschizând brutărie și librărie în același magazin

La jumătatea lunii iulie, va fi deschis și subsolul de 30 de metri pătrați al magazinului, care urmează să se transforme într-o librărie-salon literar. Aici vor avea loc lecturi din cărțile în lucru ale scriitorilor români (Mircea Cărtărescu a promis că va deschide seria lecturilor cu două povești inedite), iar, din toamnă, sub numele „Serile din Cotroceni”, dezbateri culturale tematice monitorizate de redactorul cultural al TVR,
Mirela Nagâț.

Actorul Mugur Mihăescu, interpretul personajului Garcea, numit consilier personal al primarului Firea pentru Centrul Vechi din București CITEȘTE ȘI Actorul Mugur Mihăescu, interpretul personajului Garcea, numit consilier personal al primarului Firea pentru Centrul Vechi din București

"Majoritatea clienților magazinului nou deschis sunt deocamdată locuitori ai cartierului Cotroceni. Dar, în curând, sperăm, vor veni din tot Bucureștiul. La petite bouffe (zisă și La pisicul ghiftuit) a venit să răspundă nevoii de produse de patiserie artizanale de calitate. În plus, magazinul facilitează accesul la cadouri, iar cărțile și produsele japoneze sunt, neîndoielnic, cadouri ideale pentru diverse
ocazii. Le e ușor oamenilor foarte ocupați din Cotroceni să vină la o cafea, să mănânce o prăjitură și să cumpere și un cadou de acolo", a mai spus Ionuț Trupină.

FOTO Gabriel Liiceanu intră pe o nouă piață, deschizând brutărie și librărie în același magazin

Din lanțul Humanitas fac parte 14 librării din țară. Dintre acestea, patru sunt în București. Societatea Librăriile Humanitas face parte din Grupul Humanitas alături de Editura Humanitas, Humanitas Fiction și Humanitas Digital. Rețeaua de librării comercializează atât cărțile Humanitas, cât și pe cele ale altor 200 de edituri, alături de audiobook-uri, muzică, filme etc.

Humanitas SA este controlată de Gabriel Liiceanu cu peste 90% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel liiceanu