GRAFICE Schimbare în comportamentul de cumpărături ale românilor în marile magazine

Retail   
GRAFICE Schimbare în comportamentul de cumpărături ale românilor în marile magazine

Românii au cheltuit anul trecut aproximativ 40 de miliarde de euro în marile rețele de retail, sumă cu 7,1% mai mare comparativ cu 2023. Totuși, ritmul de creștere a încetinit în 2024 comparativ cu 2023 (11,1% față de 2022), chiar dacă s-a menținut peste rata medie a inflației.

În continuare cea mai mare parte a cheltuielilor sunt realizare în supermarketuri și hipermarketuri – 24 miliarde de euro, reprezentând 60,3% din total, segment care însă a înregistrat o creștere a vânzărilor de doar 5,2%, sub rata medie a inflației care anul trecut s-a situat la 5,6%, potrivit studiului Romania Retail Snapshot 2025, realizat de Cushman & Wakefield Echinox, pe baza rezultatelor financiare a 123 companii din 13 domenii diferite.

Urmărește-ne și pe Google News
Meta Estate Trust finalizează achiziția unui teren din centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI Meta Estate Trust finalizează achiziția unui teren din centrul Bucureștiului

A doua cea mai mare pondere a cheltuielilor realizate de români în 2024 a fost în magazinele de bricolaj (4,3 miliarde de euro, respectiv 10,9%), acestea fiind urmate de electro-IT (3,6 miliarde euro, respectiv 9,1%) și modă (2,5 miliarde de euro, 6,2%).

Cele mai mici ponderi în coșul de cumpărături sunt deținute de cheltuielile pentru activități de divertisment – cinema, locuri de joacă pentru copii, centre multifuncționale (Therme București), segment nou inclus în studiul realizat anual.

Bijuteriile (237 milioane euro, 0,6% din vânzările totale), magazinele de încălțăminte (410 milioane de euro, 1%) și cele de cosmetice (569 milioane de euro, 1,4%) au înregistrat de asemenea printre cele mai mici ponderi în sumele cheltuite de români în 2024.

Ponderea magazinelor în total vânzâri în funcție de domeniu

GRAFICE Schimbare în comportamentul de cumpărături ale românilor în marile magazine

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox Research în baza datelor publicate de Ministerul Finanțelor si de Institutul Național de Statistică

Toate cele 13 segmente analizate au consemnat vânzări peste cele din 2024, cele mai mari creșteri fiind raportate pe segmentul cosmeticelor (24%), al magazinelor specizate - petshopuri, puncte de vânzare ziare, tutun, etc (20,6%), casă și decorațiuni (16%), încălțăminte (15,5%), restaurante, baruri și cafenele (14,9%) și articole pentru copii (13,5%).

FOTO Teren de 10 hectare din București, la vânzare. Licitația pornește de la 4 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Teren de 10 hectare din București, la vânzare. Licitația pornește de la 4 milioane euro

Cele mai reduse rate de creștere ale rulajului în 2024 față de 2023 și sub nivelul inflației au fost raportate de segmentele de divertisment (+2,1%), magazinele de articole sportive (+3,6%), rețelele de bricolaj (+5%) și rețelele de supermarketuri și hipermarketuri (+5,2%).

GRAFICE Schimbare în comportamentul de cumpărături ale românilor în marile magazine

De remarcat însă, că 9 din cele 13 domenii analizate au raportat creșteri de vânzări superioare ratei inflației înregistrate în 2024.

Cele 13 domenii analizate sunt FMCG (marile rețele de hipermarketuri/ supermarketuri), Fashion, DIY, Articole Sportive, Încălțăminte, Articole pentru Copii, Bijuterii, Home & Deco, Restaurante, Baruri și Cafenele, Cosmetică, Electro-IT, Entertainment, Magazine Specializate. Împreună, cei 123 de retaileri operează peste 7.000 de magazine, majoritatea dintre acestea funcționând în proiecte de retail de tip mall, parcuri de retail sau galerii comerciale. 

EXCLUSIV FOTO Familia Apreutese, proprietara International Alexander, s-a asociat cu fiul unui poloist celebru pentru cel mai mare proiect rezidențial din portofoliu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Apreutese, proprietara International Alexander, s-a asociat cu fiul unui poloist celebru pentru cel mai mare proiect rezidențial din portofoliu

”Rezultatele studiului arată o schimbare în comportamentul de cumpărături a românilor în ultimul an. Deși ponderea cheltuielilor pentru mâncare și cele necesare traiului zilnic se menține ridicată, ritmul de creștere a încetinit, în favoarea produselor non-alimentare. Acesta este un semnal pozitiv pentru piața de retail, mai ales în contextul în care cele mai multe segmente încadrate în categoria non-alimente au raportat creșteri de două cifre, fapt ce favorizează semnificativ retailerii care vor să se extindă în România. T

otodată, țara noastră se află printre statele membre UE ce au raportat o creștere importantă la nivelul comerțului cu amănuntul în prima parte a anului curent, produsele nealimentare având un avans de 5,8%. Pe fondul acestor indicatori, dezvoltatorii continuă să își mărească portofoliile de retail, circa 700.000 metri pătrați de astfel de spații fiind în diferite stadii de dezvoltare, cu livrări preconizate în perioada 2025 - 2030”, arată Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox.

GRAFICE Schimbare în comportamentul de cumpărături ale românilor în marile magazine

Rata medie anuală de creștere a vânzărilor din perioada 2019 – 2024 a operatorilor analizați în raport s-a situat peste rata medie anuală a inflației din acea perioadă (10,9% vs 7,4%) pentru toate cele 13 categorii, cele mai mai mari rate de creștere fiind înregistrate de segmentul cosmeticelor (19,3%), al magazinelor specializate (19,1%) și restaurante, baruri, cafenele (16,4%).

EXCLUSIV Liderul pieței de management al construcțiilor din Coreea intră în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Liderul pieței de management al construcțiilor din Coreea intră în România

Majorarea veniturilor obținute de marii retaileri a fost susținută atât de deschideri de noi magazine, dar și creșterea vânzărilor în magazinele fizice și totodată de extinderea în online a unora dintre operatori.

Extinderile retailerilor în cauză au fost favorizate și de investițiile dezvoltatorilor în centre comerciale și în parcuri de retail, dezvoltatori ce în perioada 2024 – S1 2025 au finalizat proiecte cumulând aproximativ 340.000 metri pătrați de noi spații de retail, reprezentând atât scheme noi, cât și extinderi ale unora deja existente.

viewscnt
Afla mai multe despre
retail
inflatie