Guvernul a semnat proiectul de închidere temporară a firmelor care încalcă repetat măsurile anti-Covid

Guvernul a semnat proiectul de închidere temporară a firmelor care încalcă repetat măsurile anti-Covid
scris 15 apr 2021

Guvernul a aprobat proiectul de suspendare a activității restaurantelor, magazinelor și altor firme care recidivează în nerespectarea măsurilor anti-Covid dispuse de autorități. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie însă adoptat și de Parlament.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

De ce este important: Firmele care nu respectă măsurile în vigoare pentru prevenirea Covid-19 vor risca, pe lângă amendă, și sancțiunea contravențională complementară a închiderii pe o durată de 15 zile sau 30 de zile a sediului principal sau secundar în care își desfășoară activitatea, conform proiectului de lege redactat de Guvern în acest sens.

FOTO Soluție inovatoare pentru toți șoferii cu probleme pe traseu. În mai puțin de 5 minute ai soluția CITEȘTE ȘI FOTO Soluție inovatoare pentru toți șoferii cu probleme pe traseu. În mai puțin de 5 minute ai soluția

Guvernul a anunțat la 25 martie pregătirea acestui proiect și susținea că noile prevederi urmau să fie adoptate în urmă cu două săptămâni.

Încă din februarie, premierul Cîțu declarase că restaurantele, cafenelele, magazinele și alte firme, precum cinematografe sau cluburi, care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a Covid-19 impuse de autorități, vor risca, pe lângă amendă, suspendarea activității pe o durată determinată, de cel puțin 2 săptămâni. 

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Săptămâna trecută, premierul Cîțu a arătat că, deși avea toate avizele necesare adoptării, proiectul nu a fost inclus de CES pe agenda ședinței de miercuri. Reprezentanții CES au susținut în schimb că proiectul a fost transmis cu prea multă întârziere, pentru a mai putea fi inclus pe agendă.

Prevederile proiectului de lege 

În cazul repetării, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenției de nerespectare a condițiilor de desfășurare a activității dispuse de autorități în pandemie, de către conducătorul unui operator economic, pe lângă amenda cuprinsă între 1.000-5.000 lei, agentul constatator va dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor dispuse.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de închidere temporară se materializează prin afișarea, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar (conform formei intrate în ședința de Guvern), a următorului mesaj:

”Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

În cazul în care operatorul economic nu respectă sancțiunea de suspendare a activității pentru 15 zile, autoritățile vor aplica, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

În plus, în cazul în care constată nerespectarea măsurilor referitoare la suspendarea temporară a activității, agentul constatator dispune, pe lângă amneda cuprinsă între 2.000-10.000 lei, și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar.

Și aplicarea acestei sancțiuni se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Agenții constatori vor fi agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.

Proiectul prevede, în cele din urmă, că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare, respectiv de închidere a activității.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
suspendare
temporar
activitate
amenzi
guvern
citu
ces
consiliu
economic
social