Halvest Holding, noul acționarul majoritar al Frigorifer: Potențialul de creștere al companiei este foarte mare pe mai multe direcții

Halvest Holding, noul acționarul majoritar al Frigorifer: Potențialul de creștere al companiei este foarte mare pe mai multe direcții
scris 10 apr 2016

Eid Rahmeh, business development manager al companiei libaneze Halvest (Sal) Holding, care a achiziționat în toamna anului trecut pachetul majoritar de acțiuni al producătorului de legume congelate Frigorifer de la gigantul american Smithfield, a explicat pentru Profit.ro care sunt planurile după preluare.

Legat de decizia de veni în România, Eid Rahmeh spune că ”a fost o oportunitate de a investi în sectorul agroalimentar care reprezintă business-ul principal al grupului. Nu avem în plan să ne extindem către altă zonă geografică”.

Reprezentantul Halvest (Sal) Holding spune că este prima investiție pe care compania libaneză o face în România. Cu toate acestea, proprietarii grupului ar fi rude cu omul de afaceri Mounir Halawani, persoana de la care Smithfield a achiziționat 50% din companie în urmă cu 11 ani.

Halvest (Sal) Holding este o companie înregistrată în Liban, care investește în domenii precum FMCG sau agricultură. Halvest Holding a devenit acționarul majoritar al companiei Frigorifer cu 58,8%, după ce, în luna noiembrie a anului trecut, a preluat un pachet 49,8% de la Smithfield și 10% de la compania cipriotă Spaskort. Celălalt acționar important al companiei a rămas firma Spaskort Holdings Limited cu 39,9%.

În 2014, Frigorifer a înregistrat afaceri de 17,8 milioane de lei și pierderi de 3,7 milioane de lei.

”Rezultatele pentru 2015 s-au îmbunătățit semnificativ fiindcă am închis cu o cifră pozitivă și proftabilă”, a spus Eid Rahmeh fără a preciza date exacte.

Smithfield România închide Agroalim, compania de distribuție a grupului CITEȘTE ȘI Smithfield România închide Agroalim, compania de distribuție a grupului

Pentru 2016, libanezii mizează pe creșterea producției și a vânzărilor pe fondul interesului tot mai mare pentru legumele congelate, obiceiurilor de cumpărare care se schimbă către un consum de mâncare mai sănătoasă și atenției sporite pentru sănătate, în general, precum și a altor factori macroeconomici cum ar fi scăderea TVA și creșterea înregistrată de economia românească.

Fabrica Frigorifer din Tulcea are o capacitate de producție de 5.000-6.000 de tone pe an și un depozit cu o capacitate de stocare de 16.000 de tone, printre cele mai mari din țară. Principalele branduri produse aici sunt Casa Țărănească și Edna. Compania are ca domeniu de activitate și serviciile logistice. Piata de legume congelate din România se ridică la circa 15.000 de tone anual, potrivit monitorizărilor Nielsen România, fără a lua însă în calcul vânzările de legume congelate vrac.

”Potențialul de creștere este foarte mare pe mai multe direcții. O prioritate pentru noi este să poziționăm brandul Casa Țărănească ca lider pe piața românească în categoria legume congelate pentru că este singurul brand produs în România din legume cultivate local”, a explicat Eid Rahmeh.

Începând cu acest an, produsele Frigorifer ajung și pe piețe externe.

”Am început din acest an exporturile și țintele noastre principale sunt piețele în creștere din Orientul Mijlociu și nordul și vestul Africii”, a spus Eid Rahmeh. 

Compania Frigorifer a fost înființată în 1991, iar opt ani mai târziu este achiziționată de omul de afaceri Mounir Halawani. În 2005, grupul Smithfield a cumpărat  50% din acțiunile Frigorifer, întreaga afacere consolidându-și cele două domenii de activitate, pe care le oferă și în prezent: legume congelate si servicii logistice. La finalul anului 2015, Smithfield România a decis să renunțe la distribuția de alte produse decât cele din carne de porc, astfel că activele Frigorifer au fost vândute către Halvest (Sal) Holding.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
frigorifer
mounir halawani
halvest holding