Ikea va plăti 46 de milioane de dolari părinților unui copil ucis de o comodă

Ikea va plăti 46 de milioane de dolari părinților unui copil ucis de o comodă
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 ian 2020

Producătorul suedez de mobilă Ikea va plăti 46 de milioane de dolari părinților unui copil din Statele Unite omorât de o comodă care a căzut peste el, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Jozef Dudek, în vârstă de doi ani, s-a sufocat în 2017, când un dulap Malm al Ikea s-a răsturnat în casa familiei sale din California, arată news.ro.

Comoda, care cântărește 32 de kilograme, a fost rechemată de pe piață un an mai târziu din motive de siguranță, în urma morții altor trei copii.

Despăgubirea acordată de Ikea este cea mai mare plătită vreodată în SUA pentru moartea din culpă a unui copil, potrivit avocaților.

FOTO Control ANPC la Penny Market - un șoricel printre alimente CITEȘTE ȘI FOTO Control ANPC la Penny Market - un șoricel printre alimente

”Chiar dacă niciun acord nu poate schimba evenimentele tragice care ne-au adus aici, pentru binele familiei și al tuturor celor implicați suntem recunoscători că acest litigiu a ajuns la sfârșit”, a declarat un purtător de cuvânt  al Ikea.

”Rămânem dedicați eforturilor...de a răspunde acestei probleme foarte importante a siguranței locuinței”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Părinții copilului, Joleen și Craig Dudek, au declarat că au fost ”devastați” de pierderea fiului lor.

”Nu ne-am gândit niciodată că un copil de doi ani poate face ca o comodă de doar 76 de centimetri să cadă și să îl sufoce. Abia ulterior am aflat că era instabilă din proiectare. Ne spunem povestea acum pentru că nu dorim să se mai ntâmple unei familii”, potrivit cuplului, care a cerut tuturor celor care mai au comoda respectivă de la Ikea să o returneze.

Familia a mai anunțat că va dona 1 milion de dolari din suma obținută organizațiilor care lucrează pentru protejarea copiilor de produse periculoase.

În 2016, Ikea a rechemat milioane de comode Malm pe piața din America de Nord, din motive de siguranță. A fost cea mai mare rechemare din istoria companiei.

Inițial, compania a avertizat clienții să fixeze comoda de perete, dar moartea unui al treilea copil a determinat-o să ia măsura rechemării.

FOTO Alungat de criză, brandul portughez de modă Sacoor Brothers, unul dintre principalii jucători pe piața globală, revine în România CITEȘTE ȘI FOTO Alungat de criză, brandul portughez de modă Sacoor Brothers, unul dintre principalii jucători pe piața globală, revine în România

Camden Ellis, de doi ani, Curren Collas, doi ani, și Ted McGee, de doi ani și 11 luni, au fost striviți de o astfel de comodă.

În luna decembrie a anului respectiv, compania a acceptat plata a 50 de milioane de dolari, într-un acord cu familiile celor trei copii.

Potrivit acordului, Ikea s-a angajat să vândă pe piața americană doar comode care respectă sau depășesc standardele de siguranță voluntare stabilite la nivel național pentru produsele de depozitare a îmbrăcămintei.

Moartea copiilor a determinat Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum din Statele Unite să lanseze o campanie de educație legată de riscurile de cădere a comodelor.

În 2017, Ikea a relansat campania de rechemări din Statele Unite și Canada, afirmând că produse din gama Malm și alte comode și dulapuri implică ”riscuri serioase de răsturnare și de blocare”, dacă nu sunt fixate de un perete.

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
copil