Inflația în zona euro s-a atenuat

Inflația în zona euro s-a atenuat
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2024

Inflația în zona euro s-a atenuat în ianuarie, în linie cu estimările, dar inflația de bază a scăzut mai puțin decât se previziona, sporind probabil argumentele Băncii Centrale Europene (BCE) că nu ar trebui să se grăbească în a reduce dobânzile, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata anuală a inflației în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie, în linie cu estimările și îndreptându-se spre ținta BCE de 2%, scrie Agerpres.

Starbucks ratează țintele de vânzări și reduce previziunile pentru tot anul CITEȘTE ȘI Starbucks ratează țintele de vânzări și reduce previziunile pentru tot anul

Ritmul de creștere a prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări continuă să rămână unul ridicat (5,7% în ianuarie, după un avans de 6,1% luna precedentă), urmat de prețurile la servicii (creștere de 4%, stabilă comparativ cu decembrie) și produse industriale (2% în ianuarie comparativ cu 2,5% luna precedentă). În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 6,3% (după un recul de 6,7% în decembrie), a noua lună de declin consecutiv.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiștii se așteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Declinul mai redus vine pe fondul creșterii cu 4% a prețurilor la servicii, ceea ce indică persistența presiunilor asupra prețurilor, în special de pe urma salariilor.

La ultima ședință de politică monetară, gardienii euro au lăsat nemodificată dobânda de referință, la nivelul istoric de 4%. Investitorii se așteaptă ca BCE să înceapă să reducă dobânzile în aprilie sau iunie, pe fondul încetinirii creșterii economice. Unii analiști avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea încetini redresarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
zona euro