Mari nereguli găsite la vânzarea de pește în hypermarketuri precum Auchan, Carrefour, Kaufland, Selgros sau Metro

Mari nereguli găsite la vânzarea de pește în hypermarketuri precum Auchan, Carrefour, Kaufland, Selgros sau Metro
scris 4 sep 2019

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a oprit de la comercializare peste 22 de tone de pește și produse din pește, în urma unor controale făcute la operatori economici din județul Constanța și din regiunea București-Ilfov. Printre neregulile constatate se numără vânzarea de pește cu gheață suplimentară în ambalaj, ambalaje deteriorate, produse cu data de valabilitate expirată și depozitarea fără a se respecta condițiile de temperatură.

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, în cadrul acțiunii de control au fost sancționați următorii operatori economici, prezenți în mai multe locații din județul Constanța: Auchan Romania, Fisher Group, Telecamir.com, Miricos SRL, Selgros Cash&Carry, Metro Cash&Carry, Carrefour, Kaufland Romania și a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 20 de tone de pește și produse din pește, cu o valoare de 643.186 lei, scrie News.ro.

"Pe trasabilitate au fost demarate controale în regiunea București-Ilfov unde au fost aplicate 41 sancțiuni contravenționale în valoare de 460.000 lei și 5 avertismente. S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantității de 22.733 kg pește și produse de pește, în valoare totală de 707.156 lei și oprirea temporară de la comercializare a cantității de 4.410,5 kg de pește și produse de pește, în valoare de 129.706 lei", arată sursa citată.

Cercetător român, câștigător al unui grant UE de 1,5 mil. euro pentru o tehnologie de analiză a datelor ADN utilă în diagnosticul medical CITEȘTE ȘI Cercetător român, câștigător al unui grant UE de 1,5 mil. euro pentru o tehnologie de analiză a datelor ADN utilă în diagnosticul medical

Printre abaterile constatate se află comercializarea de pește și produse de pește congelate cu gheață suplimentară în ambalaj, produsele având aspect de bloc compact, comercializarea de pește și produse de pește congelate cu acumulare cantitativă de gheață și arsuri de congelare, pește și produse de pește congelate în ambalaje depreciate, comercializarea de pește și produse de pește care prezentau decolorări, miros specific, suprafață acoperită cu mucus și modificări organoleptice, comercializarea de produse cu data durabilității minimale depășită, depozitarea fără a se respecta condițiile de temperatură menționate pe eticheta produsului și/sau fără existența stratului de fulgi de gheață protector.

De asemenea, s-a constatat lipsa informațiilor privind modul de capturare și denumirea științifică a produselor comercializate, lipsa informațiilor privind faptul că peștele și produsele din pește fac parte din categoria alimentelor alergene, dar și indicarea necorespunzătoare a prețurilor.

"Cel mai important aspect este faptul că în urma acestei acțiuni de control a fost abrogat Ordinul nr. 100/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabilește condițiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, moluștelor, gasteropodelor și batracienilor, destinate comercializării directe către consumatorul final sau procesării în alimente pentru consum uman care stabilea că pentru peștele provenind din România timpul scurs din momentul pescuitului și până la comercializarea efectivă va fi de maximum 48 de ore (în sezonul răcoros se poate prelungi la 72 de ore), în timp ce pentru peștele provenind din spațiul intracomunitar este de până la 21 de zile. Peștele este unul din alimentele esențiale, susceptibil de alterare rapidă, motiv pentru care condițiile de depozitare și comercializare trebuie respectate cu strictețe, altfel comercianții pot risca să pună sănătatea sau chiar viața consumatorilor în pericol", a declarat Horia-Miron Constantinescu, președintele ANCP.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
peste
auchan
anpc
kaufland