Ministerul Agriculturii a retras de la comercializare peste 29.000 litri de vin falsificat

Ministerul Agriculturii a retras de la comercializare peste 29.000 litri de vin falsificat
scris 10 apr 2018

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a inițiat acțiuni de verificare a calității și conformității tuturor vinurilor existente pe piață, iar în urma controalelor au fost depistate unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri, în depozitele unor distribuitori din județele Buzău, Galați și Neamț.

”Rezultatele au confirmat prezența apei exogene și a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentația mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracțiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei și vinului 164/2015”, spun oficialii Ministerului Agriculturii.

În urma neconformității depistate, s-a retras de la comercializare o cantitate de 29.174 litri vin falsificat și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 80.000 lei, scrie News.ro

În plus, a fost sesizată Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislației fiscale, dar și IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice,  în vederea efectuării  cercetărilor de specialitate, a informat marți MADR.

EXCLUSIV Compania spaniolă cu aplicația Glovo de livrare rapidă inclusiv a cheilor uitate intră în România după ce l-a recrutat pe cel care a adus Uber în 50 de țări. În Spania a eliminat deja un concurent CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania spaniolă cu aplicația Glovo de livrare rapidă inclusiv a cheilor uitate intră în România după ce l-a recrutat pe cel care a adus Uber în 50 de țări. În Spania a eliminat deja un concurent

De asemenea, în baza protocolului de cooperare și a planului  comun  de acțiune între MADR și ANAF pentru verificarea legalității desfășurării activităților de producție și comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria.

Pentru identificarea unor eventuale  fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenței apei exogene, respectiv a prezenței alcoolului etilic de altă natură decât cel obținut prin fermentarea naturală a strugurilor.

Probele au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie și Fizica Ionilor din cadrul Institutului Național  de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj Napoca.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
vin