Ministrul Mediului: Până astăzi am recuperat peste jumătate de miliard de PET-uri, doze sau sticle folosind Sistemul Garanție-Returnare

Ministrul Mediului: Până astăzi am recuperat peste jumătate de miliard de PET-uri, doze sau sticle folosind Sistemul Garanție-Returnare
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

Peste jumătate de miliard de PET-uri, doze sau sticle au fost recuperate până în prezent folosind Sistemul Garanție-Returnare (SGR), ceea ce confirmă faptul că ne atingem țintele și indicatorii, a declarat la briefingul de la finalul ședinței de Guvern, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Luna aceasta am inaugurat cel de-al patrulea centru RetuRo în Otopeni, lângă București. El se alătură celorlalte trei deschise la Cluj, la Timiș și la Brașov. Urmează să deschidem în curând și primul centru din Moldova, va fi chiar la Bacău. Astfel de centre de colectare și de sortare înseamnă investiții foarte mari și sute de locuri de muncă. (...) În luna decembrie am avut 30.000 de PET-uri, sticle sau doze de aluminiu colectate, în luna ianuarie 2 milioane și, în timp ce unii se îngrijorează de viabilitatea Sistemului Garanție-Returnare, pot să spun că până astăzi am recuperat mai bine de jumătate de miliard de PET-uri, de doze sau de sticle folosind Sistemul Garanție-Returnare. Luna aceasta estimăm să depășim pragul de 200 de milioane, ceea ce confirmă faptul că SGR se află pe traiectoria pe care ne-am propus-o, că ne atingem țintele și indicatorii - și cred că se vede deja și cu ochiul liber: sunt din ce în ce mai puține PET-uri aruncate pe marginea drumului, în albiile râurilor, în natură, în păduri sau în alte locuri", a menționat Mircea Fechet.

Site-urile Primăriilor și Consiliilor județene vor fi reconstruite pe un format standardizat național CITEȘTE ȘI Site-urile Primăriilor și Consiliilor județene vor fi reconstruite pe un format standardizat național

Totodată, el a subliniat că nu mai suntem nevoiți să importăm PET-uri, în condițiile în care SGR-ul furnizează suficientă materie primă.

"În anul 2020, când am vizitat o astfel de fabrică de reciclare, cea mai mare din sud-estul Europei, în județul Buzău, am observat pe platforma acelei mari fabrici baloți cu PET-uri din Australia, din Germania, din Marea Britanie, din aproape toată lumea, iar astăzi nu mai suntem nevoiți să importăm. SGR-ul furnizează suficientă materie primă. Mă bucur să constat că nu doar facem România mai curată, dar contribuim și la balanța comercială a statului român", a adăugat ministrul.

Pe de altă parte, Mircea Fechet a anunțat că joi au fost adoptate în Guvern acte normative care se referă la SGR, Programul Rabla pentru utilaje agricole și la Sistemul de monitorizare video a pădurilor, scrie Agerpres.

"În ceea ce privește Sistemul Garanție-Returnare, am decis astăzi (joi, n.r.) să permitem comercializarea acelor produse care se află încă pe rafturile magazinelor din România și care, fiind fabricate înainte de 1 ianuarie 2024, nu poartă acel logo al SGR-ului. Producătorii ar fi fost puși în situația în care să retragă de pe rafturi acele băuturi însă, în situația în care ele se află în termenul de valabilitate - și aș menționa băuturile spirtoase și vinurile care se pot comercializa ani de zile după data fabricației - noi am considerat că nu este necesar un astfel de efort. Retragerea acelor produse de pe rafturi, reetichetarea lor la punctul de fabricație, ar fi fost o chestiune costisitoare și nu dorim în niciun fel prin Sistemul Garanție-Returnare să aducem atingere mediului de afaceri, fie că discutăm despre producători, fie că discutăm despre comercianți", a adăugat ministrul Mediului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
sgr
pet