Mișcare neașteptată: Italienii care dețin centrele comerciale Winmarkt vor să vândă afacerea din România

Mișcare neașteptată: Italienii care dețin centrele comerciale Winmarkt vor să vândă afacerea din România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 dec 2017

Grupul imobiliar italian Imobiliare Grande Distribuzione (IGD), unul dintre cei mai importanți jucători din piața de real estate, intrat în urmă cu aproape 10 ani pe piața locală prin preluarea rețelei de centre comerciale Winmarkt, ia în calcul vânzarea proprietăților din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit insider

Winmarkt este cea mai extinsă rețea de centre comerciale din România, cu 14 centre și o clădire de birouri, situate la kilometrul 0 al fiecăruia dintre cele 13 orașe: Alexandria, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Galați, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Tulcea, Turda și Vaslui.

Tranzacție surpriză: Grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro

La jumătatea acestui an, grupul italian estima o valoare de piață pentru portofoliul din România de peste 163,5 milioane de euro, cu circa 20 de milioane de euro sub prețul de achiziție al Winmarkt, din 2008, de 182,5 milioane de euro.

Mișcare neașteptată: Italienii care dețin centrele comerciale Winmarkt vor să vândă afacerea din România

IGD Group a preluat în 2008 rețeaua de centre comerciale Winmarkt, în parteneriat cu compania Inpartner Investitori & Partner Immobiliari, pentru 182,5 milioane de euro, de la fondurile de investiții Ivington Interprises Limited și Broadhurst Investments Limited, reprezentate în România de Andrei Siminel. Ulterior, în 2010, grupul italian a devenit acționar unic al rețelei, prin achiziția acțiunilor deținute de compania Inpartner Investitori & Partner Immobiliari, pentru 21 milioane euro.

Acum, grupul italian vrea să vândă proprietățile din România la un preț apropiat celui din registrul contabil.

Pentru această operațiune, grupul va iniția în perioada imediată discuții cu mai mulți consultanți.

Confirmare: Meli Melo revine în centrul Bucureștiului, în fața studenților de la ASE CITEȘTE ȘI Confirmare: Meli Melo revine în centrul Bucureștiului, în fața studenților de la ASE

Banii obținuți din vânzarea Winmarkt vor fi investiți în Italia, unde se află majoritatea proprietăților grupului (92,6% din portofoliul imobiliar este în Italia și 7,4% este deținut în România).

Valoarea de piață a portofoliului italian este estimată, conform datelor din iunie acest an, la aproape 2,2 miliarde de euro, din care 1,8 milioane euro doar în Italia, veniturile fiind generate în primul rând din închirierile comerciale.

IGD a raportat venituri din chirii de 8,9 milioane euro în România anul trecut, în creștere cu 3,1% comparativ cu 2015 și estimează un avans de peste 7% pentru acest an.

În primăvara acestui an, gradul de ocupare al centrelor comerciale Winmarkt a ajuns la 96,1%, cel mai ridicat de la intrarea în portofoliul IGD, grupul având anul trecut în România un profit net de 1,1 milioane euro.

Tranzacție surpriză: Cel mai mare jucător independent din servi­ciile de dializă, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, a preluat afacerile din România ale Rontis CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Cel mai mare jucător independent din servi­ciile de dializă, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, a preluat afacerile din România ale Rontis

"În 2017 ne propunem consolidarea portofoliului actual, pentru a fi pregătiți în fața oricărei schimbări a ambientului economic, astfel încât să obținem în mod susținut o creștere profitabilă a companiei și veniturilor și nu în ultimul rând analizarea oricăror oportunități care pot apărea”, spunea atunci Carlo Barban, CEO și Managing Director al Grupului Winmarkt.

La nivel global, grupul italian a avut anul trecut venituri de 138,8 milioane euro. În primul semestru al acestui an, veniturile au însumat 75,7 milioane euro.

Grupul are 170 de angajați, dintre care 123 angajați în Italia și 47 în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
igd
winmarkt
centre comerciale
vanzare