Moștenitorii Fridei Kahlo se opun comercializării unei păpuși Barbie cu efigia artistei mexicane

Moștenitorii Fridei Kahlo se opun comercializării unei păpuși Barbie cu efigia artistei mexicane
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2018

Comercializarea de către compania Mattel a unei păpuși Barbie cu efigia artistei mexicane Frida Kahlo a declanșat o dispută între membrii familiei și o societate cu sediul la Miami, care pretinde că deține drepturile pentru imaginea sa. Producătorul american de jucării a prezentat miercuri o păpușă Barbie din seria "Inspiring Women", modelată după pictoriță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Frida Kahlo (1907-1954) este considerată una dintre cele mai mari pictorițe ale secolului al XX-lea pentru emoționantele sale autoportrete, în care a exprimat în același timp durerea fizică dar și izolarea, scrie News.ro.

Lansată în ajunul Zilei Internaționale a Femeii, noua colecție de păpuși produse de Mattel le include, între altele, pe aviatoarea americană Amelia Earhart și pe matematiciana afro-americană Katherine Johnson care a lucrat la programe spațiale ale NASA.

Oleg Deripaska a acceptat ca Roman Abramovich să vândă o participație de 1,5 miliarde de dolari la Norilsk Nickel CITEȘTE ȘI Oleg Deripaska a acceptat ca Roman Abramovich să vândă o participație de 1,5 miliarde de dolari la Norilsk Nickel

Însă familia artistei mexicane a contestat dreptul societății californiene de a comercializa această păpușă: "Mara Romeo, nepoata Fridei Kahlo, este singura deținătoare a drepturilor de imagine ale pictoriței", potrivit unui comunciat.

"Societatea Mattel nu are autorizație să comercializeze imaginea Fridei Kahlo", și familia a amenințat "că va lua toate măsurile" împotriva producătorului.

Familia artistei a subliniat că problema este mai mult decât un conflict asupra drepturilor de imagine. "Aș fi vrut ca păpușa să aibă mai degrabă trăsăturile Fridei, nu ca această jucărie cu ochii deschiși. Păpușa ar fi trebuit să reprezinte tot ceea a însemnat mătușa mea: forța ei", a precizat Romeo pentru AFP.

Totuși, societatea Frida Kahlo Corporation, cu sediul la Miami, transmite că este deținătoarea drepturilor. "Mattel a colaborat îndeaproape cu Frida Kahlo Corporation, care deține drepturile legate de numele și identitatea pictoriței, pentru crearea acestei păpuși", a asigurat compania într-un comunicat.

Avocatul lui Romeo, Pablo Sangri, a precizat pentru AFP că familia a înființat în 2005 Frida Kahlo Corporation, în parteneriat cu societatea Casablanca Distributors. Însă, aceasta din urmă nu a respectat contractul omițând să își informeze partenerul de folosirea imaginii artistei.

Chipul Fridei Kahlo - și faimoasele sale sprâncene - a fost refuzat de a fi folosit pe zeci de obiecte de-a lungul ultimilor ani: pantofi, carnețele, genți, parfumuri sau sticle de tequila. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mattel
papusa barbie
frida kahlo