Normele de aplicare a legii porcului vor fi emise până la finalul acestei luni

Normele de aplicare a legii porcului vor fi emise până la finalul acestei luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 sep 2023

Normele de aplicare a Legii porcului, prin care ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României, vor fi emise până la finalul lunii septembrie, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Încă se lucrează la norme, dar sperăm să le avem până la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreată inclusiv de reprezentanții de la Bruxelles și ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României. Deși nu mai există o limitare în ceea ce privește numărul de animale care pot fi crescute în gospodăriile populației, sunt niște măsuri draconice de biosecuritate care vor trebui respectate de crescătorii de porci", a precizat șeful ANSVSA.

Acesta susține că pentru a reglementa zona privind despăgubirile acordate crescătorilor de porci a fost cooptat Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICADR), care va furniza săptămânal prețurile din acest sector pentru a nu mai exista discrepanțe între diferite zone ale țării.

EXCLUSIV eMAG planifică o dublare a hub-ului logistic central al Sameday. A cumpărat terenul fostei baze de producție a Tehnologica Radion din Chitila. Proceduri lansate de înființare a unui parc industrial CITEȘTE ȘI EXCLUSIV eMAG planifică o dublare a hub-ului logistic central al Sameday. A cumpărat terenul fostei baze de producție a Tehnologica Radion din Chitila. Proceduri lansate de înființare a unui parc industrial

"Un lucru bun pe care l-am reușit este aducerea unui institut în această ecuație, care ne va raporta săptămânal prețurile. Este vorba de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală din subordinea Ministerului Agriculturii. Acesta ne va da săptămânal prețul, pentru că au fost foarte multe discrepanțe, iar auditurile efectuate le-au semnalat de-a lungul timpului. Întrebarea de ce dăm la Olt, de exemplu, cinci lei și la Satu Mare 12 lei, era legitimă. Am hotărât ca aceste norme de despăgubire să le transformăm într-un HG și să mergem cu ele la Guvern pentru a avea o putere mult mai mare. Consider că aceste norme vor intra efectiv în vigoare în luna octombrie, iar toate măsurile incluse în lege ne vor ajuta să limităm răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României", a mai spus președintele ANSVSA.

Bociu a menționat că numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) s-a redus în ultimii doi ani de peste trei ori, de la 1.660 la câteva sute în prezent, dar cele mai multe sunt active în gospodăriile populației.

Citiți mai mult pe Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea porcului