Pentru Carlsberg, Heineken, Bud, ''ultima comandă'' în Rusia a fost în martie, dar sticlele încă sunt pe raft

Pentru Carlsberg, Heineken, Bud, ''ultima comandă'' în Rusia a fost în martie, dar sticlele încă sunt pe raft
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2022

Pentru berile Carlsberg, Heineken sau Bud, ''ultima comandă'' în Rusia a fost în martie, dar sticlele și dozele cu etichete occidentale încă se găsesc pe rafturile magazinelor din Moscova, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Disponibilitatea stocurilor de produse ale concernelor Anheuser-Busch InBev, Carlsberg și Heineken demonstrează cât de greu este pentru producătorii străini să își retragă produsele ca reacție la invazia rusă în Ucraina, apreciază agenția citată, precizând însă că nu există suspiciuni privind încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei sau nerespectarea angajamentelor anunțate public, arată Agerpres.

10 milioane de smartphone-uri pliabile pretinde că a vândut Samsung în 2021 CITEȘTE ȘI 10 milioane de smartphone-uri pliabile pretinde că a vândut Samsung în 2021

Reuters a constatat că datele imprimate pe ambalaje dovedesc că producția de bere din mărcile de top a continuat și după comunicatele privind retragerea de pe piața rusă.

Carlsberg și Heineken au anunțat încă din 9 martie că încetează producția și distribuția în Rusia, la scurt timp după data de 24 februarie, când Moscova a declanșat războiul din Ucraina. În 11 martie, Anheuser-Busch InBev, care operează în Rusia în parteneriat cu producătorul de bere Anadolu Efes din Turcia, a comunicat că a cerut suspendarea licenței pentru Bud.

ULTIMA ORĂ VIDEO Ciucă anunță primul mare eșec în infrastructură - Autostrada Ford. Rezilierea contractului - foarte posibilă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Ciucă anunță primul mare eșec în infrastructură - Autostrada Ford. Rezilierea contractului - foarte posibilă

Cea mai mare rețea de supermarketuri din Rusia, X5, precum și magazinele Krasnoe & Beloe (K&B) au însă evident stocuri despre care Reuters nu a reușit să obțină comentarii. Agenția a găsit doze de bere Heineken produse la Sankt Petersburg, în 23 martie și Carlsberg îmbuteliate la Tula, la sud de Moscova, în 29 aprilie.

Heineken a precizat într-un e-mail că a produs în Rusia ultima tranșă de bere în martie, a efectuat ultima operațiune de îmbuteliere la începutul lui aprilie, iar ultimele vânzări au avut loc în a doua săptămână din aprilie. "Ulterior nu a mai existat (bere) Heineken produsă sau vândută de Heineken în Rusia", arată mesajul. Firma anunțase în 28 martie că încearcă să își vândă acțiunile din Rusia cu costuri de circa 400 de milioane de euro, garantând în același timp salariile a 1800 de angajați, până la sfârșitul anului.

Corina Martin: Cine a avut bani de Mamaia, acum este în Antalya. La Eforie e plin pentru că e mai mare procentul de români cu tichete de vacanță. Ce se întâmplă în Satul de Vacanță din Constanța CITEȘTE ȘI Corina Martin: Cine a avut bani de Mamaia, acum este în Antalya. La Eforie e plin pentru că e mai mare procentul de români cu tichete de vacanță. Ce se întâmplă în Satul de Vacanță din Constanța

În aceeași dată, Carlsberg a comunicat că intenționează să lichideze afacerile din Rusia. Carlsberg este producătorul occidental de bere cel mai expus în această țară, cu o cotă de piață de 27% prin intermediul celei mai mari firme locale din domeniu, Baltika, și cu 8400 de angajați. Concernul a precizat că după 9 martie și-a limitat producția, folosind doar materiile prime deja existente, pentru a-și îndeplini obligațiile față de clienți. Producția a încetat în aprilie, iar între timp stocurile de materiale rămase au fost lichidate. "Carlsberg va dispărea de pe rafturile din Rusia când se vor epuiza stocurile", arată un e-mail primit de Reuters.

Berea Bud a mai fost produsă în orașul Ulianovsk de pe Volga cel puțin până spre finalul lui iunie, conform datelor de pe doze găsite de Reuters. Anheuser-Busch InBev declara în aprilie că se așteaptă la costuri de 1,1 miliarde de dolari pentru vânzarea acțiunilor în asocierea cu Efes, iar tranzacția ar urma să includă suspendarea licenței de producție și vânzare în Rusia. "Discuțiile active continuă între părți", a comunicat firma.

Daea, despre canale de irigații: Se pune întrebarea ”Ce caută ministrul Daea pe aceste canale?\ CITEȘTE ȘI Daea, despre canale de irigații: Se pune întrebarea ”Ce caută ministrul Daea pe aceste canale?" Am distrus cu mâna noastră ce am avut

Cele trei concerne menționate dețineau împreună peste 60% din piața berii din Rusia, conform analiștilor Promsviazbank. Nu a existat nicio sugestie că vreunul din ele a încălcat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sau angajamentele asumate public.

Uniunea Berarilor din Rusia a avertizat săptămâna trecută că există probleme cu ambalarea și etichetarea, iar fabricile de bere funcționează la capacitate limitată. Firmele rusești au dificultăți mari la achiziționarea hameiului, provenit în majoritate din import.

viewscnt
Afla mai multe despre
bere
rusia