PROIECT Apare un nou tichet social - acordat tinerelor pentru a-și cumpăra produse de igienă intimă

PROIECT Apare un nou tichet social - acordat tinerelor pentru a-și cumpăra produse de igienă intimă
scris 28 apr 2021

Pentru a facilita accesul la educație a tinerelor din medii defavorizate și sprijinirii persoanelor de sex feminin fără adăpost, un proiect legislativ introduce stimulentul financiar, sub formă de tichete sociale, pentru procurarea de produse de igienă intimă la menstruație. Valoarea lunară a tichetului social este propusă la 15 lei, iar de sumă vor beneficia fetele din învățământul de stat preuniversitar cu vârsta de peste 10 ani, din familiile cu drept la alocație pentru susținerea familiei sau care beneficiază de bursă de ajutor social, respectiv fetele aflate în plasament, precum și persoanele de sex feminin fără adăpost, conform datelor analizate de Profit.ro.

Proiectul a fost inițiat de USR-PLUS cu argumentul că aproximativ între 1.070.000 și 1.490.000 de femei trăiesc în sărăcie și nu au acces constant la produsele pentru menstruație. Această situație se răsfrânge și asupra a peste 350.000 de fete aflate în pubertate și adolescență.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

”Accesul precar la produse și informații legate de o îngrijire adecvată creează o serie de probleme medicale și sociale. Pe langă aceasta, impactul social al lipsei de produse și informatii adecvate pentru ăngrijire este și el semnificativ - poate duce la absențe școlare și retragerea din activitățile zilnice de teamă de a nu fi ostracizate”, susțin inițiatorii proiectului.

Aceștia mai arată că, din 2018, în Scoția produsele de igienă intimă la menstruație sunt oferaite gratuit în scoli, licee și universități. În Noua Zeelandă, începând din 2021 toate școlile sunt dotate cu produse pentru menstruație, iar în New York, din 2017, sunt oferite produse pentru menstruație în școli publice, închisori și adăposturi.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Proiectul propune ca de stimulentul financiar sub formă de tichete sociale să beneficieze fetele cu vârsta de peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar de stat, care se află într-una dintre urmatoarele situații:

a) fac parte din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei;

b) beneficiază de bursă de ajutor social;

c) sunt eleve față de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela și beneficiază de alocație de plasament.

Pentru aceste persoane, stimulentul financiar sub formă de tichete sociale se acordă pe parcursul întregului an scolar, inclusiv pe perioada vacanțelor, până la finalizarea studiilor în măsura în care nu înregistrează, în cursul unui semestru, absențe nemotivate care conduc la scăderea sub 8 a notei la purtare. În situatia în care, totuși, înregistrează astfel de absențe, acordarea tichetelor sociale se suspendă, cu caracter temporar, pe perioada următorului semestru.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

De asemenea, proiectul prevede ca de această măsură să beneficieze și persoanele fără adăpost de sex feminin.

Iniițiativa legislativă stabilește valoarea nominală lunara a tichetului social la 15 lei, respectiv de 0,03 ISR (indicatorul social de referință).

Propunerea legislativă prevede explicit faptul că beneficiile acordate sub forma acestui tip de tichete sociale nu fac obiectul impozitării. De asemenea, stimulentul financiar nu se va lua în calcul la stabilirea unor obligații legale de întreținere și nici la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, bursa de ajutor social, alocatția de plasament sau alte beneficii de asistență socială.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Finanțarea acordării tichetelor sociale se va face din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocate pentru bugetele locale cu aceasta destinație. Stimulentul financiar, sub formă de tichete sociale, urmează să fie asigurat lunar de către unitățile administrativ-teritoriale și să fie distribuit beneficiarelor prin unitățile de învățământ preuniversitar de stat și prin serviciile publice de asistență socială.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
proiect
lege
parlament
tichet
social
tinere
produs
igiena
intim
menstruatie
valoare
isr