Proprietarii de restaurante confirmă că au agreat cu premierul Orban un plan în trei pași pentru redeschiderea activității. Restaurantele ar putea funcționa fără restricții de la 1 iulie

Proprietarii de restaurante confirmă că au agreat cu premierul Orban un plan în trei pași pentru redeschiderea activității. Restaurantele ar putea funcționa fără restricții de la 1 iulie
scris 23 mai 2020

Patronatul din domeniul HORECA, HORA, a agreat cu premierul Orban un plan de deschidere a restaurantelor în trei etape, prima la 1 iunie și ultima o lună mai târziu, și așteaptă o reconfirmare de la Guvern a acestor măsuri. În paralel, cer de la ANSVA, cu care au discutat aceleași măsuri, acordul pentru implementarea lor.

Calendarul agreat a fost anunțat anterior, în premieră, de Profit.ro, care a prezentat și noile reguli impuse clienților.

În prima fază a deschierii restaurantelor, programată pentru 1 iunie doar pentru terasele independente și cele integrate unităților de alimentație publică, dar și pentru unitățile take away cu servire la interior, reprezentanții HORA au agreat cu premierul o distanță de 1,5 metri între mese și maximum opt persoane la o masă, măsuri sanitare obligatorii pentru angajați (mască, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură), dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant, igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru și instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.

Unitățile take away cu servire în interior vor trebui să respecte și ele o serie de măsuri, printre care limitarea accesului în interiorul locației potrivit numărului de case de marcat deschise, cu păstrarea distanței de 1,5 m între stațiile de preluare comenzi. În cazul în care există mai mulți clienți decât numărul de stații de servire, zona de așteptare va fi în fața unității cu păstrarea distanței între clienți de 1,5 metri.

Operatorii din HoReCa: Turiștii vor avea răspunderea să vină cu măști și mănuși în vacanțe, dar nu pot fi obligați să le poarte la terase. \ CITEȘTE ȘI Operatorii din HoReCa: Turiștii vor avea răspunderea să vină cu măști și mănuși în vacanțe, dar nu pot fi obligați să le poarte la terase. "Ar fi și absurd!"

Fiecare casă de marcat/ punct de servire va avea un ecran de protecție din plexiglas, iar regulile de distanțare socială vor fi afișate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajații având obligația de a verifica și asigura respectarea lor. Angajații vor fi obligați să poarte mască și mănuși și li se va măsura temperatura la intrarea în tură. Alte măsuri sunt dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant, igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru și nstrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 la fiecare stație de marcat.

Faza a doua a deschiderilor, programată pentru 15 iunie, presupune relaxarea restricțiilor pentru terasele independente și terasele integrate restaurantelor, pentru interioarele restaurantelor și pentru unitățile take away cu servire la interior. Spații închise, fie că e vorba de restaurante, baruri, cafenele sau autoserviri vor trebui să asigure o distanța între mese de 1,5 metri, iar la o masă să nu fie mai mult de opt persoane. Măsurile sanitare obligatorii pentru angajați prevărd purtatul măștii și măsurarea temperaturii acestora la intrarea în tură. Restaurantele vor fi dotate cu  dozatoare de gel sanitarizant, spațiile vor fi igienizate și dezinfectate, iar fiecare meniu va conține și instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID 19.

Faza a treia, programată pentru 1 iulie, va presupune eliminarea tuturor restricțiilor atât pentru terase, cât și pentru interioarele restaurantelor, dar acest lucru se va întâmpla în funcție de numărul infectărilor cu COVID 19 până la acea dată.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
deschidere
etape