RAPORT: Piața neagră a țigaretelor a scăzut în martie la 15,2% din totalul consumului

RAPORT: Piața neagră a țigaretelor a scăzut în martie la 15,2% din totalul consumului
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2019

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în martie la 15,2% din totalul consumului, un nivel care nu s-a mai înregistrat de acum un an și jumătate, potrivit datelor centralizate de Novel Research.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Piața neagră a țigaretelor a scăzut în martie 2019 la 15,2% din totalul consumului (cu 2,1 puncte procentuale mai puțin față de ianuarie 2019), un nivel care nu s-a mai înregistrat de acum un an și jumătate”, se arată în comunicat, scrie News.ro.

Directorul general Novel Research, Marian Marcu, a atras atenția că regiunea nord-est continuă să dețină recordul comerțului ilegal și în martie.

Apple are probleme cu ploșnițele CITEȘTE ȘI Apple are probleme cu ploșnițele

”Regiunea nord-est continuă să dețină recordul comerțului ilegal și în martie, situându-se la 37,3%, cu toate că se află în scădere cu 3,9 p.p. față de ianuarie. Și în sud-vest piața neagră se menține la un nivel ridicat, de 24,3%, chiar dacă scade cu 4,8 p.p. Cea mai mare scădere, de 6,8 p.p. până la 17,1%, e notată în vest”, a spus Marcu.

Pe de altă parte, cea mai mare creștere a contrabandei în martie se înregistrează în nord-vest, cu 4,5 p.p. până la 18,4%, potrivit lui Marcu. În plus, din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă și în martie, cu 55,1%.

”Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova continuă trendul de scădere din ianuarie (cu 2,5 p.p. până la 16,5%). Și ponderea din Ucraina se află în scădere (cu 1,7 p.p. până la 11,2%), iar Serbia rămâne relativ constantă. Ponderea țigaretelor de pe piața neagră provenite din surse necunoscute a atins 9,7%, un nivel fără precedent din ianuarie 2010, când contrabanda s-a situat la peste 36%”, a spus Marcu.

Directorul juridic și relații publice al British American Tobacco (BAT), Ileana Dumitru, a subliniat că, în primul trimestru, autoritățile au reușit să captureze cu 50% mai multe țigarete de contrabandă decât în aceeași perioadă a lui 2018.

”Dacă vor continua în același ritm până la finalul anului, încasările suplimentare la bugetul de stat vor fi de circa 90 de milioane de euro. Ne bucură faptul că autoritățile au accelerat lupta împotriva contrabandei pentru a încerca să compenseze efectul creșterii prețurilor țigărilor legale ca urmare a majorării rapide a accizelor, precum și decizia istorică a Parlamentului României de a institui, pe 21 aprilie, Ziua Națională a Luptei împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri, recunoscând astfel efectele sociale și economice grave ale contrabandei. În același timp însă, pentru a putea vorbi de o schimbare reală și pe termen lung, sperăm că va fi dus la bun sfârșit angajamentul Ministerului de Finanțe de a întări controalele la punctele vamale, inclusiv prin dotarea lor cu scannere”, a spus Dumitru.

viewscnt
Afla mai multe despre
tigari
piata neagra